Begär föreläggande för sjukvårdsrådgivningen
Arbetsmiljön vid sjukvårdsrådgivningen är inte acceptabel.Nu går vårdförbundet vidare till Arbetsmiljöverket.I går faxade de en begäran om att verket ska ta ställning till föreläggande eller förbud för verksamheten.
-Nu har vi fått svar. På operation är man medveten om problemen och arbetar med dem, både på kort och lång sikt, så vi nöjer oss med det så länge. Men det svar vi fått från sjukvårdsrådgivningen är väldigt generellt hållet och ger inte svar på vad man ska göra åt de brister vi påtalat, säger Maria Ahlmark, ordförande för Vårdförbundet på Gotland.
På sjukvårdsrådgivningen är bara drygt hälften av tjänsterna besatta. Långtidssjukskrivningar och vakanta tjänster gör situationen orimlig för dem som arbetar där. Schemat måste ständigt ändras och de tvingas till ensamarbete i alldeles för hög utsträckning.
I svaret från operation påpekas att hälso- och sjukvården tog över ansvaret för sjukvårdsrådgivningen från räddningstjänsten vid årsskiftet och därför inte kan ta ansvar för verksamheten innan dess. Men det sägs också att man arbetat intensivt med att hitta vikarier, att ett program för kompetensutveckling ska tas fram och att man under våren ska se över sjukvårdsrådgivningens arbete.
Men det räcker inte anser Vårdförbundet. I går skickades en begäran till Arbetsmiljöverket att de ska ingripa och ta ställning till om ett föreläggande eller förbud ska utfärdas enligt arbetsmiljölagen.
Arbetsmiljöinspektör Marianne von Döbeln, som bland annat ansvarar för sjukvårdsområdet på Gotland, hade i går inte sett denna begäran men hon känner till ärendet.
-Nu ska våra jurister titta på den begäran som kommit in för att ta ställning till om vi ska göra en inspektion på sjukvårdsrådgivningen, säger hon.
Vårdförbundet på ön kommer också att fortsätta bevaka och följa upp utvecklingen på operationsavdelningen på lasarettet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!