Begravningsplatsen för smådjur, Skogsholm, utanför Visby är snart full. Inom 4-5 år kan Djurskyddet på Gotland, som har hand om anläggningen, inte längre ta emot döda smådjur. Det uppger Åke Ottosson som sköter begravningsplatsen åt Djurskyddet på Gotland.
-Vi klarar ännu några år eftersom vi får tillbaka 30-40 gravar varje år men om 4-5 kommer det att vara fullt, säger Åke Ottosson.
Antalet husdjur ökar men begravningsplasten krymper. Det är en ekvation som inte går ihop. Åke berättar att under de fem år som han skött begravningsplatsen har behovet ökat markant.
-Det har utökats enormt, allt fler har sällskapsdjur och begravningsplatsen har blivit mer känd.
-Här ligger allt från hamstrar till råttor, leguaner, hundar och katter. Det största jag grävt ner är en hund, en Grand Danois på 85 kilo.
Varför gör du det?
-Nå´n ska ju göra det, och jag är pensionär. Jag gör det ideellt och du anar inte vad mycket sorg det är där ute.
Planerna på en krematorieanläggning är inte realistiska, enligt Åke Ottosson:
-Jag har varit och titta på anläggningar på fastlandet och de kostar runt en miljon att bygga. Det finns inte underlag för en sådan anläggning här på Gotland. Vi tar emot mellan 100-200 djur här varje år och det är inte heller alla som vill kremera sitt djur.
Det enda alternativ som återstår för Djurskyddet på Gotland är att utöka begravninsgplatsen. Och det ställer till med problem eftersom begravningsplatsen är inom ett vattenskyddsområde. Att anlägga en till begravningsplats på ett annat område är inte Djurskyddet på Gotland intresserat av.
-Belastningen blir för stor för en liten förening som vår om det blir på två platser, säger Arvo Keinonen som undrar vem som egentligen bär ansvaret för de döda husdjuren.
-Det är oklart vem som bär ansvaret men det är dags att tänka på det eftersom begravningsplatsen snart är full. Fyra-fem år går fort med tanke på att kommunen brukar ha lång handläggningstid.
Enligt djurskyddsinspektör Urban Åslund, vid Miljö- och Hälsodskyddskontoret, så är det här en fråga som diskuterades för några år sedan men som inte varit aktuell på senare tid.
-Jag vet att det stöttes och blöttes för några år sedan. Problemet är att begravningsplatsen går stick i stäv med vattenskyddsområdet. Om Djurskyddet på Gotland bedömer att det krävs en utökning så får de lämna in en dispensansökan hos vår nämnd.
Blir begravningsplatsen full så återstår två alternativ enligt Urban ÅSlund. Antingen att gräva ner sin vän i trädgården (förutsatt att fastigheten inte tillhör vattenskyddsområde) eller att lämna djuret i soporna.
-Ja, om jag har förstått det rätt så funkar det så även om det kan synas väldigt krasst, säger Urban Åslund.
Begrav hunden i soporna
En Grand Danois på 85 kilo i soporna. Ja, det kan bli verklighet inom fyra år när djurkyrkogården utanför Visby är fullbelagd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!