Begravningsavgift för alla
Även om du inte är medlem i Svenska kyrkan så slipper du inte undan den lagstadgade begravningsavgiften. Men på Gotland är ombudet som granskar hur kyrkan använder icke-medlemmarnas pengar själv medlem i kyrkan.
Avgiften täcker gravsättningen och kremeringen, transport till och från gravplats, kostnaderna för en gravplats i 25 år, anläggande och skötande av kyrkogårdar och begravningsplatser och personalomkostnader.
Kyrkofullmäktige i varje församling beslutar om hur hög begravningsavgiften ska vara. Men för att även icke-medlemmarnas intressen ska tas till vara har ett speciellt begravningsombud inrättats i varje kommun. Ombudets uppgift är bland annat att se till att det finns ickereligiösa ceremonilokaler, att granska hur stor begravningsavgift kyrkan tar ut och hur de använder sig av den.
Sven Larsson har verkat som begravningsombud på Gotland sedan 2000. Han är själv medlem i Svenska kyrkan och har en bakgrund som kyrkopolitiker. Ändå ser han inget större problem i att han som medlem får 10 000 kronor om året för att företräda icke-medlemmar.
- Jag är inte kristen på något vis, utan det är mest på grund av historiska skäl som jag betalar min slant till kyrkorna, säger Sven Larsson.
Liksom kyrkoavgifterna varierar även begravningsavgifterna kraftigt på Gotland. Mest får man betala i Hoburgs församling (0,6 procent)och minst i Västerhejde (0,16 procent).
- Det beror på hur många invånare man har och vilka kostnader som finns för begravningsplatsen. Men det går åt rätt håll, för inte så länge sedan var avgiften i Hoburgs församling uppe på 75 öre per intjänad hundralapp, säger Sven Larsson.
Begravningsombudets uppfattning är att församlingarna gör sitt bästa för att hålla kostnaderna nere.
- Det här sköts förbaskat bra, säger han.
Men när Riksrevisionen granskade begravningsverksamheten i landet kom man fram till att ombuden i är alldeles för passiva när det gäller att hjälpa de som inte är medlemmar i Svenska kyrkan i begravningsfrågor.
En annan slutsats var att länsstyrelserna, som har utnämnings- och tillsynsansvaret, varken kontrollerar hur kyrkan använder begravningsavgifterna eller hur begravningsombuden arbetar. Enligt Riksrevisionen bör de som står utanför Svenska kyrkan vara oroliga för att deras intressen utelämnas.
* I Stockholm och Tranås sköter kommunen begravningsverksamheten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!