Behandlingshem för kvinnor blir ett kooperativ

Selene, mångudinnan i den grekiska mytologin, blir namnet när Ewa-kollektivet övergår från Gotlands vård och omsorgsverksamhet till ett fristående kooperativ.
Ewa-kollektivet, den från början fristående enheten för kvinnor med missbruksproblem inom Västerby behandlingscenter, blir ett fristående kooperativ.
Verksamheten i Havdhem kommer att drivas vidare som Selene-kollektivet av Mona Edström, Doris Hansson, Gunnel Knutas och Katarina Månhardt.

Gotland2003-12-11 04:00
I går tecknades avtalet om överlåtelse med vidhängande avknoppning för behandlingshemmet som därmed blir en fristående verksamhet med annan ägarform. Ewa-kollektivet startade 1999 som en enhet inom Västerby behandlingscenter. Då centret lades ner organiserades Ewa-kollektivet inom individ- och familjeomsorgen i Gotlands vård- och omsorgs verksamhet.
Ewa-kollektivet har åtta platser i Gotlandshems inhyrda lägenheter i centrala Havdhem. Mellan fyra och sex platser har varit belagda under året med patienter från Gotland och från Stockholm med omnejd.
Tre kronor, pengar för inventarier som värderats till 0 kronor, fick nämndens ordförande Björn Jansson i handen av Mona Edström sedan avtalet skrivits under efter social- och omsorgsnämndens sammanträde i går.
­ Vi beräknar att Gotlands vård- och omsorg behöver platser och garanterar två årsplatser till ett pris av 1 600 kronor per dygn under 2004. Motsvarande åtagande 2005 blir en plats. Sedan gäller det för Selene-kollektivet att verka på den öppna marknaden, kommenterade Björn Jansson.
Vart tredje år ska gotlänningar med funktionshinder kunna åka utomlands på semester tillsammans med ledsagare som får omkostnaderna betalda.
­ Det är inget nytt utan praxis som vi nu satt på pränt, förklarar social- och omsorgsnämndens ordförande. Enligt beslut ska därmed funktionshindrade, som omfattas av lagen stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, och som är i behov av medföljare vid semesterresa, kunna få kostnaderna betalda för ledsagare.
­ Viktigt är att ansöka om ersättning för ledsagarens omkostnader i god tid. Ansökan bör komma in en två, tre månader före en planerad utlandsresa. beslut kan inte fattas i efterhand.
<span class=MR>Många barn far illa</span>
Antalet barn som far illa blir allt fler på Gotland. Social- och omsorgsnämnden noterar en femtioprocentig ökning av antalet anmälningar. Från 629 anmälningar 1999 är antalet nu uppe i 927 stycken.
­ 400 ärenden har gått vidare för utredning. Det är bekymmersamt och vi har tillsatt en arbetsgrupp under hösten som arbetar med problematiken. Vi måste också utreda hur vi ska gå vidare i arbetet från anmälan till åtgärd, säger Björn Jansson.
Bakom det ökande antalet anmälningar av barn som far illa antas dels ligga ökad information om anmälningsskyldighet, dels att klimatet hårdnat i samhället.
­ Det handlar om barn mellan 0 och 20 år, och särskilt alarmerande är många flickor i nedre tonåren som utgör en riskgrupp. Bland annat handlar det om snatteri som ökat bland yngre tonårsflickor.
<span class=MR>Tallbacken tas i bruk igen</span>
Tallbackens tidigare särskilda boende kommer att tas i bruk igen och ersätta Tingsbrogården under ombyggnadstiden. Den 1 mars är planerad byggstart för Tingsbrogården och under byggtiden är tanken att Tallbacken ska fungera som bostad för de 32 boende på Tingsbrogården.
Social- och omsorgsnämnden dras med ett bekymmersamt ekonomiskt läge.
820 miljoner i budgeterade medel har redan överskridits med 13 miljoner.
­ Främst är det äldreomsorgen som blivit dyrare än beräknat. Samtidigt går individ- och familjeomsorgen mot ett nollresultat. Där är utbetalningarna nu lägre än de var 1994.
<span class=MR>Komrev-kritik</span>
För många schemalagda timmar i förhållande till beslut, för få fakturerade timmar och otillräcklig ekonomisk redovisning. När komrev granskade hanteringen av LASS-ersättning vid beviljad personlig assistans noterades brister i hanteringen.
Nu har social- och omsorgsnämnden styrt upp avrapporteringen med ett i flera led detaljerat redovisningssystem på individnivå, vilket underlättar dialogen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!