Behovsprövning och patientflyttar - vårdgarantin slås ut av halvt hyrläkarstopp
Sjukvårdspolitikerna beslutade i går införa ett "halvt hyrläkarstopp". Det innebär hårdare prioriteringar av vem som får vård, att vårdgarantin näppeligen kan uppfyllas och att patienter från Hemse och Slite hänvisas till Visby.
- Beslutet ska fattas av primärvårdschefen eller av hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Kullberg, säger nämndens ordförande P-O Jacobsson (C).
Besparingen väntas innebära följande:
Vårdcentralerna i främst Hemse/Klinte och Slite får svårt att uppfylla sina listningsåtaganden. Därmed hänvisas en del patienter till Visby - och från mitten av oktober även till Roma, där läkartillgången då blir bättre.
I kombination med ett hårdare tryck på grund av den väntande massvaccinationen mot svininfluensan, ska läkarbesök behovsprövas betydligt hårdare.
Vårdgarantin - läkarbesök inom sju dagar - kan knappast uppfyllas.
En miljon
Förslaget om hyrläkarstopp ledde till heta diskussioner i nämnden.
Vänsterpartiet ville inte göra några förändringar alls och reserverade sig mot beslutet. Socialdemokraterna var beredda att säga ja till farfarsprincipen, men inte till en kostnadshalvering. Efter votering vann alliansens förslag med 7-6.
Förhoppningen är att spara en miljon kronor. Enligt P-O Jacobsson borde man kunna spara ytterligare lite pengar genom att de hyrläkare som tas in tar hand om fler patienter.
Effektivare
- Vi borde kunna utnyttja hyrläkarna mer effektivt, säger nämndordföranden och hänvisar till att de inhyrda läkarna inte tar del av vidareutbildningar eller administrativa samarbeten.
Öns hälso- och sjukvård går fortfarande mot ett underskott på 15 miljoner kronor. Ann-Christin Kullberg gläds dock åt Sveriges kommuners och landstings senaste jämförelse av landets vårdkostnader.
Åren 2006-2007 kostade vården på Gotland, utslaget per invånare, 20 994 kronor. Det innebar landets dyraste vård. I listan för 2007-2008 landar Gotland på en sjätte plats, med 21 069 kronor per invånare. Rikssnittet är 20 092 kronor.
Därmed har Gotland landets lägsta kostnadsökning: 0,2 procent, att jämföra med rikssnittet 5,2 procent.
- Vi ligger inte i balans mot budget, men det är viktigt att vi får cred för det vi gör. Åtgärderna ger resultat, säger Ann-Christin Kullberg.
Roma-Visby
Förvaltningen fick i går i uppdrag att ta fram ett förslag på en närmare samverkan mellan Roma vårdcentral och vårdcentralen Visby Norr, under ledning av en gemensam verksamhetschef. Enligt P-O Jacobsson är det inte ett steg mot den tidigare aktuella frågan om nedläggning i Roma.
- Nej. Sådan är inte den politiska viljan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!