Belastningsattacker fortsätter: "Någon bråkar med oss"

Region Gotland har fortfarande problem med belastningsattacker som påverkar internettrafiken. "Vi jobbar för högtryck", säger digitaliseringsdirektören.

Region Gotland har fortfarande problem med belastningsattacker. "Det fungerar större delen av tiden, men vi upplever fortfarande problem", säger Anders Granvald, digitaliseringsdirektör på regionen.

Region Gotland har fortfarande problem med belastningsattacker. "Det fungerar större delen av tiden, men vi upplever fortfarande problem", säger Anders Granvald, digitaliseringsdirektör på regionen.

Foto: Skärmdump/Malin Stenström

Gotland2021-02-25 07:04

I cirka två veckor har Region Gotland utsatts för belastningsattacker, med ökad intensitet den senaste veckan. Vem eller vilka som ligger bakom är oklart.

Attackerna påverkar främst hemsidan gotland.se, som till och från inte går att besöka.

Anders Granvald, digitaliseringsdirektör på Region Gotland, understryker att telefontrafiken inte påverkas av attackerna. Däremot kan den som exempelvis bokar en telefontid hos en vårdcentral märka av förseningar.

– Det är det inga problem att komma fram och be att bli uppringd, men de som ska ringa tillbaka kan de uppleva störningar, att de får försöka flera gånger. Det kan innebära att man inte hinner ringa tillbaka på den tid som blivit beställd.

En stor del av medarbetarna inom Region Gotland arbetar sedan länge hemifrån, vilket innebär att många möten hålls digitalt. Distansarbetarna drabbas egentligen inte alls eftersom de har egna internetförbindelser.

– Har du däremot ett möte med någon som sitter på arbetsplatsen, på Region Gotlands nät, blir de ibland utslängda.

Hur många möten som hålls och hur många som avbrutits har Anders Granvald inga siffror på.

– I måndags hade vi exempelvis regionfullmäktigemöte där alla politiker var med på Zoom, med presidiet på plats i huset. Det fungerade utan problem.

Ibland funkar det, ibland inte, helt enkelt.

– Jag skulle säga att det fungerar större delen av tiden, men att vi fortfarande upplever problem.

Kritisk verksamhet, exempelvis inom vården, drabbas inte, enligt Anders Granvald.

Hur påverkar det här demokratin?

– Utifrån demokratiperspektivet har vi ett ansvar att tillhandahålla information. Kommunikatörerna arbetar febrilt med att hålla information tillgänglig. Vi använder sociala medier flitigt för att nå ut med information, men även en alternativ webbplats är en mycket tänkbart lösning i framtiden.

– Nu är ju avbrotten ganska korta, tack och lov. Kommer man inte åt gotland.se på en stund så lönar det sig att försöka några minuter senare.

Anders Granvalds råd är att söka information på regionens på sociala medier eller ringa regionupplysningen, 0498-26 90 00, om man inte kommer åt informationen på webbplatsen.

Hur ser prognosen ut?

– Det är svårt att ge en prognos. Någon eller några bråkar med oss och vi jobbar tillsammans med våra leverantörer för högtryck för att komma tillrätta med problemen, säger Anders Granvald.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!