Bengt bygger nytt gr ishus för 180 suggor
Bengt Siggelin, Lilla Allmungs i Havdhem, bygger nytt grishus för 180 suggor. Därmed lämnar han suggringen, Mickelsringen, och får helt integrerad uppfödning på gården. - Man tappar lite av det sociala livet men å andra sidan får man full kontroll över sin produktion, säger han.
- Tanken var att jag skulle bygga efter fem år men det kom lite annat emellan, säger han. Nu är det dags.
Egen rekrytering betyder att han kan styra allt själv, han kan rekrytera sina egna gyltor och djuren behöver aldrig lämna gården.
- Det ökar omsättningen med en grisning om året och jag kan förhoppningsvis sälja lite mer grisar. Tanken är att jag ska kunna sälja smågrisar också.
Två anställda
Han levererar 4.000 slaktgrisar och förmodligen blir det lite mer när han kommit igång med den nya produktionsformen.
- Dessutom kan jag ha två anställda istället för, som nu, en.
För närvarande värmer han upp anläggningen med flis men han projekterar nu för biogas för att få billigare el eller rent av bli självförsörjande. Och fodret till grisarna mal han själv hemma på gården.
Bengt har flera järn i elden så att säga. Han driver också företaget Lifsungs AB där han planerar, säljer inredningar och nu också hela hus. Han hjälper andra med ritningar och är väldigt engagerad i byggen. Det nya bygget på cirka 1.000 kvadratmeter kommer att inrymma betäckningsavdelning och sinsuggor.
Mickelsringen, där Mikael och Anita Eriksson, Mickels i Hablingbo, är navet har inga problem med ersättare för Bengt Siggelin. Tvärtom kommer de att utöka med ännu en producent.
- Det finns många grisproducenter i Havdhem och socknarna här omkring, säger Bengt. Så det blir inga problem. Dessutom får jag bada bastu med de andra ändå, även om jag nu lämnar suggringen.
50 öre till
Han är också ordförande i Gotlands grisproducenter och om nedläggningen av styckningsavdelningen på Swedish Meats säger han så här:
- Det är tråkigt för Gotland men om, jag säger om, vi får 50 öre till för köttet så kan det vara rätt. Det är ju så de har räknat, att producenterna skulle få mer betalt. Men jag är tveksam och skulle gärna vilja se kalkylen. Det är inte vi som har minskat produktionen här på Gotland. Det är på fastlandet som det har minskat och Swedish Meats kan inte hålla full produktion i sina styckningsavdelningar.
Han oroar sig för att själva slakten kommer att bli dyrare i Visby för att anläggningen ska kunna drivas med enbart slakt.
- Men jag förutsätter att de har räknat på det, avslutar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!