Förra veckan skrev GT om hur fornfynd göms hos upphittarna istället för att lämnas in. Flera bönder berättade om hur man, för att slippa byråkrati och krångel med arkeologer och utgrävningar väljer att behålla sakerna, eller helt enkelt plöja ned dem i markerna igen.
Majvor Östergren, antikvarie på länsstyrelsen, förklarade då att det ska vara enkelt att lämna in fynd, och att markägare ska kompenseras.
Bengt Jacobsson har en annan bild av verkligheten:
- Jag har väntat i sju år på ersättning för det stora antal fynd jag har lämnat in. Så får det inte gå till, säger han.
Redan på 40-talet hittade Bengt Jacobssons pappa en silverskatt på gården i Levide. När det ännu var tillåtet köpte Bengt Jacobsson en metalldetektor och varenda gång han gick ut med den hittade han något nytt.
- Sammanlagt rör det sig om 800 fynd av både silver, brons och guld från bronsåldern fram till medeltiden. Majoriteten av dessa har jag fortfarande inte fått några pengar för, säger Bengt Jacobsson.
Lämnade in 2004
I slutet på 80-talet inledde han och Majvor Östergren ett arbete med att genomföra ett vetenskapligt forskningsprojekt på marken, eftersom det var så pass intressant fyndmaterial på en begränsad yta.
Bengt Jacobsson lämnade in allt 2004 och Majvor Östergren anmälde alla fynden till Riksantikvarieämbetet (RAÄ) i januari 2005.
- Sedan dess har jag både hotat med vite och skickat en räkning med efterföljande påminnelse till Riksantikvarieämbetet, säger han.
Under beredning
På länsstyrelsen tycker man att det är väldigt viktigt att hanteringen av fynd går smidigt och Majvor Östergren är kritisk.
- Jag förstår inte riktigt heller varför ingenting har hänt. Det är ett väldigt komplext ärende men det ska inte behöva ta så lång tid för det, säger hon.
Markus Dahlberg, chef för enheten kulturminnen på RAÄ berättar att beslutet om Bengt Jacobsson ersättning fortfarande är under beredning.
- Det har inte bara legat, arbetet går framåt. Vi har naturligtvis ingen anledning att ligga på ett ärende men vi måste fatta väl underbyggda beslut, säger han.
Han menar att Bengt Jacobsson fall är ovanligt komplext eftersom det rör sig om ett stort antal fynd under en lång tid. Man har även behövt kompletterande information från länsstyrelsen och fynden har varit hos en konservator. Markus Dahlberg menar att det är många frågor som måste besvaras för att beslut ska kunna fattas.
- Vi måste avgöra vad som är hittat av en privatperson, vad som hittats av arkeologer och under vilka omständigheter varje fynd har hittats.
Han låter meddela att det är ovanligt att hanteringen tar så lång tid och att ett beslut i ärendet är på gång.
- Det är vi som har bollen nu och bollen rullar. Min ambition är att han får ett beslut under året, säger Markus Dahlberg.