Bergström anmäls av IVO – förhör väntar inom kort

Läkaren som hjälpte en ALS-sjuk man att dö har fortfarande inte blivit förhörd av polis. Nu ska IVO pröva om Staffan Bergström får behålla sin läkarlegitimation.

Läkaren Staffan Bergström hjälpte en svårt sjuk man med ALS att ta sitt liv för en månad sedan.

Läkaren Staffan Bergström hjälpte en svårt sjuk man med ALS att ta sitt liv för en månad sedan.

Foto: Emelie Stenqvist

Gotland2020-08-11 10:47

Det är en månad sedan läkaren Staffan Bergström gav en svårt sjuk man med ALS en dödlig dos sömnmedel, som den sjuka mannen själv drack för att avsluta sitt liv. Direkt efteråt polisanmälde Staffan Bergström sig själv, och han är nu misstänkt för medhjälp till dråp. Han har varit tydlig med att han vill ha händelsen prövad i domstol.

– Efter att jag gav mannen läkemedlen hade jag två val. Antingen hade jag kunnat smita, eller stanna kvar tills polis och ambulans kom. Jag bestämde mig tidigt för det senare alternativet och jag tror att jag valde rätt, säger Staffan Bergström, och tillägger att det även var den ALS-sjuka mannens vilja att väcka debatt om dödshjälp.

Såvitt Staffan Bergström vet har ingenting än så länge hänt med polisutredningen och han har inte blivit kontaktad.

– Det förvånar mig faktiskt. Jag har inte ens blivit kallad till förhör.

Han har länge kämpat för att frivillig dödshjälp ska bli lagligt i Sverige. Framöver får han reda på om just detta fall leder till åtal och senare rättegång, eller om förundersökningen läggs ned.

– Juristerna jag har pratat med har sagt att det inte går att föreställa sig annat än att förundersökningen läggs ner. Mitt eget mål är egentligen att ärendet ska tas ända till Högsta domstolen, för att få ett prejudikat.

Förutom polisanmälan riskerar Staffan Bergström att förlora sin läkarlegitimation. För några dagar sedan beslutade Inspektionen för vård och omsorg, IVO, att åtalsanmäla Staffan Bergström eftersom han är misstänkt för brott. Han har även blivit kallad till utfrågning av IVO den 21 augusti i Stockholm.

– Jag har förberett mig noga inför förhöret. Jag har tagit hjälp av min försvarsadvokat och även skrivit ett eget försvarstal, där jag hävdar att det jag gjorde inte avviker från det man normalt sett gör på sjukhus vid terminal sedering, säger han.

Vid så kallad "terminal sedering" sänks patientens medvetandenivå med hjälp av läkemedel, och kan användas vid vård av patienter i livets slutskede.

Efter att Staffan Bergström i juli hjälpte den ALS-sjuke mannen att avsluta sitt liv har debatten om dödshjälp i Sverige blommat upp. Dagens Nyheter träffade den sjuka mannen en tid innan han dog, och videon har nära 180 000 visningar på Facebook. Staffan Bergström har personligen även fått många kommentarer.

– Jag har fått mellan 200 och 300 mejl och alla har varit positiva. Det har varit ett enormt intresse, säger Staffan Bergström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!