Bertil Gabrielsson på Lansa gård har nu lämnat in en ansökan om bygglov för slakteri och förädlingslokaler hemma på gården.
Han vill också bygga om maskinhallen till en större gårdsbutik och ett beredningskök.
- Det är skandalöst dåliga avräkningspriser på lamm och vi tror att vi tjänar på att ta hand om slakten själva. Dessutom krävs otroligt lång framförhållning för leverans till slakteriet så det skulle underlätta vår planering att kunna styra slakten själva, säger Bertil Gabrielsson som är ordförande i Svenska Fåravelsförbundet.
Fårö-Lamm är ett familjeföretag där Bertil Gabrielsson, hustrun Anna och sonen Niklas arbetar.
550 lamm per år
De slaktar ungefär 550 lamm per år. Med ett eget slakteri räknar de med att eventuellt kunna öka produktionen.
- Slakteriet blir ett nybygge på cirka 136 kvadratmeter. En gårdsbutik har vi redan i dag, i ett bulhus. Där tänker vi i framtiden endast sälja lammskinn och lammskinnshantverk.
Tanken är att bygga om maskinhallen till en större gårdsbutik för kött, charkuteriprodukter och ett beredningskök där det även ska kunna lagas lammbaserad färdigmat för försäljning.
Han säger att var fjärde lamm i Sverige slaktas på småskaliga slakterier och att det på fastlandet blir allt vanligare med satsningar på små slakterier. I dag finns cirka ett 50-tal.
Stor efterfrågan
- Vi är fullständigt nedringda av restauranger och butiker i Mälardalen som vill sälja vårt lammkött, så avsättningen är det inga problem med.
- Förändringen på gården skulle innebära att vi blir ett komplett lammföretag med både kött- och skinnprodukter, säger Bertil Gabrielsson.
Skyndar långsamt
När det nya slakteriet och gårdsbutiken kan vara klar beror på hur lång tid det tar att få bygglov, men Bertil Gabrielsson räknar med att det ska vara klart den kommande vintern.
- Vi sitter inte i sjön, så vi skyndar långsamt, säger han.