Besättningsmän onyktra på färjan

Tre besättningsmän drack alkohol under sin frivakt på en av Destination Gotlands färjor. De åkte fast under en slumpmässig kontroll.

Nykterhet. Destination Gotland har en tydlig alkohol- och drogpolicy. Ändå ertappades tre i besättningen onyktra under tjänstgöring.FOTO: GA-ARKIV

Nykterhet. Destination Gotland har en tydlig alkohol- och drogpolicy. Ändå ertappades tre i besättningen onyktra under tjänstgöring.FOTO: GA-ARKIV

Foto: Tobias Wallström

gotland2010-06-29 04:00
Det var i början av juni som tre besättningsmän påträffades alkoholpåverkade på färjan mellan Oskarshamn och Visby. Under tre år har oannonserade drog- och alkoholkontroller gjorts på Destination Gotlands personal och detta är första gången som alkoholmätaren gett utslag.
- Det är bara att beklaga. Det är allvarligt att personalen ertappas onyktra, trots att man är väl medveten om vår alkohol- och drogpolicy. Vid ett nytt anställningsavtal skriver personalen på att de förbinder sig till rederiets drog- och alkoholregler om total nykterhet ombord, säger Leif Pettersson, personalchef på Destination Gotland.

Kontroller
Cirka ett tiotal kontroller genomförs varje år och om någon misstänks vara onykter så är det bara att blåsa. Alkoholmätaren, som är en likadan som polisen använder, testas på cirka 25 procent av de anställda.
De tre onyktra besättningsmännen hade frivakt när kontrollen genomfördes. Frivakt är en sjöterm som innebär att färjepersonalen efter sitt jobbpass tillbringar sin fritid ombord på båten.
- Man jobbar sitt pass och sedan är man ledig. Men även om du inte jobbar är du en del av säkerheten ombord. Vid larm ska du kunna bemanna säkerhetsorganisationen. Vare sig det är aktiv eller passiv tjänstgöring är det ingen tvekan om saken. Du ska vara nykter, säger Leif Pettersson.

Trygghet
- Som passagerare ska du känna dig trygg ombord och ett säkerhetstänk genomsyrar hela rederibranschen, menar personalchefen.
- Ingen vill sätta sig i ett flygplan där piloten är drog- eller alkoholpåverkad. Detsamma gäller självfallet på ett fartyg.
Han är påpekar att personerna som ertappades med att ha druckit alkohol tillhörde manskapsbefattningen.
-  Det var inga befäl och dessa tre har ingen arbetsledande befattning.
Konsekvenserna av onykterhet till sjöss kan vara allt från skriftlig varning till avsked. I detta fall har disciplinära åtgärder vidtagits, men de tre besättningsmännen jobbar i dag kvar på Destination Gotland.
- De kände till vår policy och har gett mig en förklaring. Men den stannar mellan dem och mig, säger Leif Pettersson.
När någon ertappas kallas en fartygsnämnd ihop och disciplinära åtgärder sker. Personalen skiljs från sin befattning ombord på fartyget.
- Det är en komplex situation, där fartyget lämnar över ansvar och hantering av frågan till landorganisation och personalavdelningen, säger Leif Pettersson.
I framtiden kommer de oannonserade nykterhetskontrollerna att skärpas. En drogpolicy finns inom hela rederibranschen.
- Sannolikhet är att kontrollfrekvensen kommer att öka. Sedan handlar det om utbildning och information, säger Leif Pettersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om