Prognosen för 2010 är att hälso- och sjukvården hamnar på ett underskott på 55 miljoner kronor. Sparförslagen som presenterades i går beräknas medföra besparingar på 25 miljoner under 2011, därefter kommer man, beroende på vilka alternativ politikerna väljer, att spara in 55,6-66,1 miljoner kronor från och med 2012.
- Nu är det upp till den nya nämnden och förvaltningen att jobba vidare med förslaget, säger hälso- och sjukvårdsnämndens avgående ordförande Per-Olof Jacobsson (C).
Avtalet med Karolinska sjukhuset löper till och med 2011. Efter det anser konsulterna bakom sparplanen att Gotland borde ta extern hjälp och förhandla sig till ett bättre avtal med Karolinska. Det skulle enligt rapporten innebära en besparing på cirka 10-15 miljoner kronor.
Utbyte av läkare
I dag kostar avtalet runt 100 miljoner kronor per år. Dessutom går cirka 30 miljoner kronor till dyra hyrläkare, i stället borde det finnas en tydlig uppgörelse om utbyte av läkare, anser konsulterna.
Samtidigt föreslås hälso- och sjukvården att undersöka samarbetsmöjligheter med sjukhusen i Uppsala och Linköping.
Samarbete
Ett annat förslag är att dra in ambulanshelikoptern och att i stället samarbeta med Uppsala. Det skulle innebära en besparing på 7-8 miljoner kronor.
- Det skulle samtidigt innebära en 30 minuter längre utryckningstid, säger Per- Olof Jacobsson.
För att kompensera den längre utryckningstiden vill man satsa något mer på ambulanser, och ett utökat samarbete med Sjöfartsverket.
Ett annat förslag är att lägga ned den lokala sjukvårdsupplysningen. Nattetid samarbetar sjukvårdsupplysningen på Gotland med Östergötland, och förslaget är nu att tjänsten i stället ska köpas in från Östergötland, eller från ett annat landsting. Det skulle innebära besparingar på cirka 2-3 miljoner kronor.
Färre timvikarier, slopade resurstimmar och tydliga riktlinjer för anställningar uppskattas föra med sig besparingar på cirka nio miljoner kronor.
Överviktsoperationer
Ett 100-tal gotlänningar opereras varje år vid Danderyds sjukhus för extrem övervikt, i rapporten föreslås att de operationerna i stället ska göras på lasarettet i Visby, besparingen beräknas till 4-5 miljoner kronor.
Delar av handlingsplanen för besparingarna har redan påbörjats i och med de påbörjade förändringarna inom hälso- och sjukvården.
- Sjukvårdsrådgivningen, ambulanshelikoptern och samarbetet med Karolinska får politikerna ta ställning till. Mycket annat har vi redan påbörjat i och med den nya organisationen, säger Ann-Christin Kullberg, hälso- och sjukvårdsförvaltningens chef.
Konsultkostnad 1,5 Mkr
Konsulterna har arbetat med att ta fram förslagen sedan i somras. Det har kostat kommunen 1,5 miljoner kronor. Pengarna har kommunstyrelsen gått in med i samband med förvaltningens förändringsarbete.