BESKEDET: Då börjar cellprovtagningen på Gotland igen

I mars ställdes de gynekologiska cellprovtagningarna in på Gotland. Det pågår nu ett intensivt arbete för att få igång provtagningarna till hösten igen.

De gynekologiska cellprovtagningarna på Gotland planeras återupptas till hösten.

De gynekologiska cellprovtagningarna på Gotland planeras återupptas till hösten.

Foto: isabell Höjman/TT

Gotland2020-06-26 08:15

I mitten av mars meddelade Region Gotland, liksom flera andra regioner, att alla drop-in och bokade besök till gynekologisk cellprovtagning vid mödravårdscentralerna ställs in. Detta för att minska risken för smittspridning av det nya coronaviruset. Under våren skulle drygt 2 000 kvinnor ha kallats till cellprovtagning på Gotland. 

Regelbundna cellprovtagningar med intervaller på tre till fem år erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 64 år i Sverige. Proverna tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer. Något som drabbar cirka 550 svenska kvinnor varje år. Långt många fler, närmare 30 000 kvinnor får besked att de har cellförändringar. Dessa läker ofta ut av sig själv eller finns kvar utan att utvecklas till cancer.

Det är sceeningverksamheten vid Regionalt cancercentrum Stockholm - Gotland, som ansvarar för de gynekologiska cellprovskontrollerna i de båda regionerna. Charlotta Sävblom är överläkare och verksamhetsutvecklare för screening vid RCC Stockholm - Gotland och hon säger att cellprovtagningarna ska starta till hösten igen. 

– Vecka 33 planeras verksamheten starta vid mödravårdscentralen i Visby och vecka 36 i Slite och Hemse. Kvinnorna kommer att bli kallade på bokade tider för att undvika trängsel. Vi planerar också att erbjuda självprovtagning.

Charlotta Sävblom understryker dock att självprovtagning inte kommer att vara ett erbjudande som man kan välja själv. Antingen får man en tid för provtagning vid en mödravårdsmottagning eller ett erbjudande om självprovtagning.

– Vi jobbar med att boka in kvinnor på tider och när tiderna är slut kommer vi att erbjuda självprovtagning. 

Just nu råder det brist på självprovtagnings-kit då dessa även används för coronatester. Men Charlotta Sävblom säger att man förhoppningsvis fyllt på med test-kit till hösten. 

– Och till de kvinnor som får en tid i höst vill jag verkligen säga – ta chansen. Det kommer att bli svårt att boka om sin tid och det finns inga drop-in tider. Så prioritera den här hälsoundersökningen.

Ska man vara orolig om man nu fått vänta på sin provtagning? 

– Vi har en bra säkerhet i det här programmet. De som skulle ha testats kommer att få en ny kallelse. Det är inte så att man måste vänta tre eller fem år. Jag är väldigt förhoppningsfull om att vi kommer att kunna arbeta i kapp och beta av kön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!