BESKEDET: De lÄg bakom de kraftiga smÀllarna pÄ Gotland

En stor mÀngd samtal kom in till redaktionen om kraftiga smÀllar runt om pÄ Gotland. Nu har vi rett ut vad som lÄg bakom smÀllarna.

Det var tvÄ JAS Gripen som lÄg bakom de tvÄ ljudbangarna.

Det var tvÄ JAS Gripen som lÄg bakom de tvÄ ljudbangarna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2020-07-02 12:59

Runt klockan 11 hördes tvÄ kraftiga smÀllar pÄ flera platser runt om pÄ Gotland. Redaktionen har fÄtt in flera samtal frÄn LÀrbro, TingstÀde, AkebÀck, Fridhem och frÄn flera platser i Visby om smÀllarna.

Enligt flera inringare har de Ă€ven hört tvĂ„ flygplan i luftrummet. 

Anna-Lena Björklund, kommunikatör vid Försvarsmakten, bekrĂ€ftade vid 11.30 att det Ă€r tvĂ„ stycken JAS Gripen som Ă€r skyldiga till smĂ€llarna. 

– Det Ă€r vi som orsakat ljudbangarna inom ramen för ordinarie verksamhet, vi har varit uppe över Gotland, sĂ€ger Anna-Lena Björklund. 

Louise Levin, kommuniktionschef vid Flygvapnet, sĂ€ger att ljudbangarna uppstĂ„r nĂ€r flygplanen fĂ€rdas över ljudets hastighet. 

– Fartyg ute till havs skapar svallvĂ„gor och de fortsĂ€tter vidare ocksĂ„ tills de nĂ„r stranden, det Ă€r samma sak med tryckvĂ„gorna frĂ„n flyget, sĂ€ger Louise Levin. 

Har ni ingen skyldighet att informera nĂ€r det kan bli ljudbangar? 

– Vi försvarar Sverige dygnet runt och vi genomför övningsverksamhet, upprĂ€tthĂ„ller vĂ„r beredskap och genomför vĂ„ra insatser. Vi informerar nĂ€r vi har en större verksamhet som strĂ€cker sig över en lĂ€ngre tid, sĂ€ger Louise Levin. 

Det Ă€r mĂ„nga som tyckt att ni bör informera eftersom djur blir vĂ€ldigt rĂ€dda? 

– Det Ă€r tyvĂ€rr oundvikligt vid de hĂ€r tillfĂ€llena, sĂ„ Ă€r det, sĂ€ger Louise Levin. 

En ljudbang kan liknas med ljudet frĂ„n en kraftig explosion. 

"Vid hastigheter över ljudets skapas en tryckvĂ„g kring det föremĂ„l som fĂ€rdas fortare Ă€n den naturliga vĂ„gutbredningshastigheten i mediet det fĂ€rdas i. Tryckstegringen framför flygplanet ger upphov till en stötvĂ„g, som nĂ€r den nĂ„r marken uppfattas som en kraftig och plötslig explosion, en sĂ„ kallad ljudbang", stĂ„r det pĂ„ Wikipedia om ljudvallar och ljudbangar. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!