I slutet av 2018 stod det klart att elnätsavgiften höjts med 53 procent för en villaägare (25 ampere, 20 000 kWh) sedan 2015. Nu är det klart att Geab kommer genomföra ytterligare en höjning – trots att elnätsavgiften höjts vid flera tillfällen under de senaste åren.
Geab hänvisar i sitt pressmeddelande till att bolaget fått ökade kostnader, bland annat för stamnätsavgifter, och därför behöver höja elnätsavgiften.
– Vi har fått ökade kostnader som vi inte kan påverka, det handlar bland annat om stamnätsavgiften. Sedan behöver vi fortsätta att investera i elnätet, säger Kalle Blomberg, vd för Gotlands Elnät.
Vad har du att säga till de gotlänningar som reagerar på att ni höjer elnätsavgiften på nytt?
– Jag har förståelse för att man reagerar, särskilt med tanke på det rapporterades tidigare om att elnätsavgiften eventuellt kunde sänkas. Men vi har inte sagt att det skulle bli sänkningar, det var generella uttalanden från bland annat Energimarknadsinspektionen, säger Kalle Blomberg.
Hur mycket kan ni höja elnätsavgiften?
– Det finns tydliga regler som styr det. Men var den gränsen går, det får kunderna svara på. Vi höjer inte i onödan, utan vi gör det här för att kunna fortsätta att investera. Höjningen som görs ska kompensera för ökade kostnader, det ska ge ett oförändrat resultat för oss, säger Kalle Blomberg.
Han säger att det är oklart hur det kommer bli i framtiden. Kalle Blomberg kan inte svara på om elnätsavgiften även kommer att höjas under kommande år:
– Jag skulle säga att det är en svår prognos att göra. Vi har ett behov av att göra elnätet på Gotland mer robust och säkert, säger Kalle Blomberg.
Eon har meddelat att de kommer sänka sin elnätsavgift från 1 januari 2020 – hur kan det vara att ni höjer elnätsavgiften?
– Förutsättningarna är olika för elnätsföretagen i Sverige och det kommer se olika ut över tid. Det kommer finnas företag som sänker avgiften och de som höjer elnätsavgiften. Intäktsramen för elnätsföretag ser olika ut och alla får en ny ram att förhålla sig till för 2020 och kommande fyra år. Om man ser på den senaste Nils Holgersson-rapporten ligger elnätspriset på Gotland strax under genomsnittet i Sverige, säger Kalle Blomberg.
Under de senaste fem åren har man investerat runt 750 miljoner för att förbättra elnätet. Under de kommande fem åren planeras även ökade investeringar på nästan 800 miljoner kronor.
– Vi ser att ökad användning av elektricitet är en nyckel i energiomställningen på Gotland och till en framtid där vi alla ska kunna leva ett liv utan fossila bränslen, säger Kalle Blomberg.
Höjningen genomförs vid årsskiftet och gäller från och med 1 januari 2020.