Under förra hösten presenterade Trafikverket en utredning där man slog fast att man på sikt vill lämna nuvarande system där ett privat rederi äger färjorna och driver trafiken med statligt stöd. I stället föreslog man en lösning där staten äger färjorna och upphandlar driften. Detta skulle dock inte vara aktuellt för nästa avtalsperiod, som börjar gälla 2027, utan tidigast 2033.
Förslaget väckte stark kritik bland både företagare, politiker och allmänhet på Gotland. Och när öns riksdagsledamöter Lars Thomsson (C) och Hanna Westerén (S) på torsdagen anordnade ett seminarium i riksdagen om Gotlandstrafiken så lämnade Trafikverket ett tydligt besked: Det blir inga statliga färjor till Gotland i närtid.
– Vi ligger tidsmässigt så till att vi inte har möjlighet att handla upp statligt tonnage. Nu gör vi en upphandling på samma vis som tidigare och sedan får vi se på upphandlingen efter det hur det kommer att se ut, säger Lennart Kalander, avdelningschef för nationell planering på Trafikverket, till P4 Gotland.
Den kommande upphandlingsperioden kommer att vara åtta år, med option på ytterligare två år. Anledningen till att man väljer en kortare upphandlingsperiod än tidigare är att man vill hålla kunna följa den snabba teknikutveckling som pågår inom sjöfarten.
Någon som tog emot Trafikverkets besked med glädje var Lars Thomsson.
– Dagens besked var exakt det jag hade hoppats på. Det upplägg som vi haft i Gotlandstrafiken har förfinats genom åren, och skulle man göra om det skulle man riskera försämringar. Det här var verkligen en bra början på dagen, och det här är en bra dag för Gotlands framtid, säger han.
Han var överlag nöjd med seminariet i riksdagen om färjetrafiken, där förutom Trafikverket bland andra även infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) medverkade.
– Seminariet var över all förväntan, och vi fick mycket tydligare besked än vad jag vågat hoppas på. Dels då att det blir en upphandling likt dagens upplägg, men ministern var även tydlig med att vi ska ha snabba färjor, god tillgänglighet och möjliggöra för en fossilfri trafik. Det var en positiv stämning i rummet och det var tydligt att alla förstår hur viktigt och avgörande en bra färjetrafik är för Gotlands utveckling, säger Lars Thomsson.