Visby och Norra Gotlands majblommeförening, som administrerar försäljningen av majblommor, har beslutat att lägga ner sin verksamhet. I torsdags beslutade styrelsen att göra föreningen vilande. Beslutet innebär att inga majblommor kommer att säljas under nästa år på de 29 skolor som ingår i föreningens distrikt. Hela styrelsen väljer nu att avgå, berättar föreningens sekreterare Annica Hallbom.
– Jag har själv suttit i styrelsen i 25 år. Vår ordförande och kassör vill avgå, och övriga ledamöter känner inte att de kan dra hela lasset själva och vi får inga nya ledamöter. Därför får vi helt enkelt lägga det vilande tills någon annan vill ta över.
Majblommeföreningen för Visby och Norra Gotland har funnits sedan 1991, men själva Majblomman startades 1907 i Sverige. Lokalföreningarna har uppdraget att samordna försäljningen av majblommor som görs av skolbarn. Av pengarna som kommer in hamnar den största delen i en kassa där behövande barn och familjer kan söka bidrag. Ansökningarna hanteras av den gotländska föreningen. Tio procent av försäljningen går till klasserna som säljer majblommor, och en del pengar går som avgift till Majblomman centralt.
– I år har gotländska skolbarn sålt majblommor för 180 000 kronor, och av det är det 55 000 kronor vi kan ge som bidrag till behövande. Det är en siffra som sjunkit mycket på senare år, säger Annica Hallbom, och fortsätter:
– Det finns ett enormt hjälpbehov, och det finns många fattiga barn på Gotland som drabbas nu.
Allt färre skolklasser säljer majblommor. Inte för att barnen är ointresserade, utan för att lärarna fått en tyngre administrativ börda i samband med försäljningen, menar Annica Hallbom.
– Eleverna tycker det är roligt, men belastningen har blivit större och större för lärarna. Det är pengar som måste hanteras av lärarna eftersom det är barn som säljer.
Allt fler gotländska skolor har valt att avstå från att sälja majblommor de senaste åren.
– I vårt distrikt ingår 29 skolor. I år är det bara sju klasser som sålt majblommor, säger Annica Hallbom.
Allra aktivast på att sälja är i dag femteklassare och särskoleklasser enligt föreningen.
Inför nästa år kommer alltså inga nya majblommor att beställas till Gotland genom den lokala föreningen. De sista pengarna kommer att fördelas i februari nästa år, behövande kan ansöka till och med den sista januari 2020. Nu hoppas föreningen att nya krafter kan träda fram och ta över föreningen.
– Finns det några som vill ta över så går det ju att återuppta föreningen. Vem som helst får vara med, men det bästa är om man jobbar inom skola, socialförvaltning eller sjukvård. Vi som suttit i styrelsen är beredda att hjälpa till som mentorer om det blir en överlämning, säger Annica Hallbom.
Vid sidan av Visby och Norra Gotlands majblommeförening finns också en förening för södra Gotland, som har hand om majblommeförsäljningen för sju skolor på södra ön.