Beskriver bortglömda delar av Visbys historia
Emanuel Hejdenberg, Thure Pettersson och Fritjof Bergman...Nu finns de som ritade husen utanför ringmuren beskrivna för första gången. De har fått ett eget kapitel i Lars Bäckmans och Fredrik Blomgrens rapport, som beskriver hur Visby utanför muren växte fram under 1900-talets första decennier.
Byggnadshistoria. Lars Bäckman och Fredrik Blomgren på promenad i Söderhemsområdet, som bebyggdes av Gotlands egnahemsförening med start 1909. Området finns beskrivet i rapporten "Staden utanför murarne - byggnadsverksamhet i Visby villastad 1895-1939" som de båda författat.Foto: Rolf Jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Om husen utanför muren har det skrivits mycket litet. Fredrik Blomgrens och Lars Bäckmans rapport "Staden utanför murarne - byggnadsverksamhet i Visby villastad 1895-1939", är den första i sitt slag.
Med intresse för byggnader riktade Fredrik Blomgren och Lars Bäckman först blickarna mot innerstaden. När fokus senare flyttades utanför muren upptäckte de att mycket litet är skrivet om villastaden, samtidigt som det i stadsarkitektkontorets arkiv finns mängder av ritningar - en guldgruva låg och väntade.
- Vi har gått igenom alla byggnadsnämndens ritningar från perioden 1895-1939. Totalt byggdes cirka 800 hus i ytterstaden under den tiden, men av dem uppfördes bara 300 inom detaljplanelagt område och det är bara de som finns med i arkiven, berättar Fredrik Blomgren.
Viktig period
Att beskriva hur Visbys ytterområden bebyggdes under 1900-talet början tycker de är viktigt. Under tre decennier förändrades Visby radikalt, många kunde flytta från misären i innerstaden och förverkliga drömmen om ett eget hus. Egnahemsrörelsen växte fram och hjälpte till.
I rapporten finns namnen på dem som ritade husen utanför ringmuren, personer som tidigare varit helt okända.
Den flitigaste var Emanuel "Manne" Hejdenberg. "Få lär ha haft så många byggnadsförslag inför byggnadsnämnden som han", stod det i dödsrunan i Gotlands-Posten 1941. Den runan är i stort sett det enda som finns skrivits om honom, trots att Manne Hejdenberg ritade över 80 hus i Visby och var en mästare som kunde växla mellan jugend, funkis och nyklassicism i en handvändning.
Flitig Fritjof
En annan flitig husritare var Thure Pettersson, som i rapporten är representerad med 48 ritningar. Fritjof Bergman är representerad med 18 hus.
Gemensamt för Manne Hejdenberg Thure Pettersson och Fritjof Bergman är, att ingen av dem var utbildad arkitekt. Av männen som ritade husen i villastaden var det bara en, Karl Norberg, som hade arkitektutbildning.
Stora värden
"Staden utanför murarne" presenteras samtidigt som byggnadsnämndens arbete med en fördjupad översiktsplan för hela Visby pågår.
- Förhoppningsvis har vi med rapporten visat på de stora värden som finns i de här områdena, säger Lars Bäckman och Fredrik Blomgren.
Fredrik Blomgrens och Lars Bäckmans rapport finns än så länge bara tryckt i 40 exemplar. De planerar att ge ut en bok i ett mera publikt format, och skulle gärna komplettera rapporten med bilder som beskriver utvecklingen i villastaden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!