"Beslag grundar sig oftast på tips"
Langningen av alkohol till minderåriga har ökat med 500 procent på tio år. På Gotland är det fler 15-åringar som dricker än på fastlandet.- Tillgängligheten på sprit har ökat för ungdomar, säger Fredrik Persson vid polisen.
Mötesplats. Åhlénsgaraget är en vanlig mötesplats för ungdomar och langare.
Foto: Tobias Wallström
- Tillgängligheten har ökat, det är lättare för ungdomar att få tag i sprit numera, säger Fredrik Persson vid polisen.
- Men det är också så att vi arbetar mer aktivt förebyggande nu, vi är ute tidigt på kvällarna och förverkar sprit för ungdomar som dricker. Så man kan säga att vi har minskat mörkertalet, säger Fredrik Persson.
Kronobergsmodellen
På Gotland arbetar polisen efter den så kallade Kronobergsmodellen, där man först förverkar alkoholen för de ungdomar som påträffas. Sedan blir ungdomarna förhörda om var de fått spriten i från, varpå de blir kallade som vittnen tillsammans med sina föräldrar. På så sätt försöker man komma åt langarna.
I polishuset finns ett lager fullt med beslagtagen alkohol som tillhör misstänkta langare. Blir langaren dömd häller man ut den.
- De beslag vi gör grundar sig oftast på tips, att vi hört att det är någon som säljer till ungdomar, säger Fredrik Persson.
Hur vanligt är det med langning av hembränd sprit?
- Det har minskat till en obefintlig nivå. Smuggelspriten har tagit över helt.
Langningen av alkohol till ungdomar har ökat med hela 500 procent på tio år, visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Äldre kompisar och anhöriga är fortfarande det vanligaste sättet att få tag i alkohol. Men det har också blivit vanligare att ungdomar skaffar alkohol som är insmugglad från utlandet. Försäljningen sker till exempel från garage, bilar eller lägenheter.
På senare år har allt fler affärer börjat göras upp med hjälp av mobiltelefoner med kontantkort och mötesplatser på internet. På det sättet kan langare och ungdomar sköta kontakterna mer anonymt och ostört.
- Det har blivit svårare för vuxna att hålla koll i och med att planerna görs upp på internet och via mobiler, och överlämningarna sker på avskilda ställen, säger Patrik Nilsson vid kommunens ungdomsgrupp.
Också på ungdomsgruppen har man märkt att tillgängligheten på alkohol har ökat bland öns ungdomar.
- Visst märker vi av det. Det kan vara smuggelsprit eller komma från Systemet. Ungdomarna bryr sig inte om var det kommer ifrån, det viktiga för dem är att få tag i alkohol, säger Patrik Nilsson.
Langning av alkohol är en brottslig handling som innebär att någon köper ut, säljer eller ger bort alkohol till en person som är under 20 år. Brottet kan ge böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.
(Källa: Polisen)
(Källa: Polisen)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!