Beslut: Måltidsverksamheten återremitteras

Under onsdagen sammanträdde regionstyrelsen och behandlade hela 62 punkter, vilket inte hindrade deltagarna från att debattera även under efterföljande presskonferens.

Under onsdagen sammanträdde regionstyrelsen där budgeten var hett debatterad.

Under onsdagen sammanträdde regionstyrelsen där budgeten var hett debatterad.

Foto: Montage: Malin Stenström / Henrik Holmberg TT

Gotland2021-05-26 19:08

Det blev alliansens budget som i slutändan segrade efter votering 8-5, där V och MP valde att avstå från att rösta i slutvoteringen. Även gällande investeringsbudgeten för 2022-2023 gick alliansens förslag igenom efter votering med 8-7.

I delårsrapport 1 visar det prognostiserade årsresultat plus 96 miljoner kronor, där nämndernas budgetavvikelse ligger på minus 71 miljoner kronor. En stor del av det beror på ökade kostnader och minskade intäkter på grund av pandemin. Därför är uppdraget till nämnderna att jobba vidare med den ordinarie verksamheten så att det ryms inom den beslutade budgeten.

– Att vi ändå har ett plusresultat på sista raden beror på att vi ser en återhämtning i ekonomin som går snabbare än förväntat. I och med det ökar också skatteintäkterna, säger regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius (C).

Inför beslut av driftsbudgeten vid onsdagens regionstyrelsesammanträde fanns budgetförslag från både Alliansen, S, V, MP och SD att ta ställning till. Här passade Meit Fohlin (S) på att förklara skillnaderna i budgeterna och en debatt bröt ut.

– Jag vill påpeka att alla år har Alliansen haft möjlighet att i opposition lägga fram sin budget på presskonferensen efter regionstyrelsesammanträdet, sade Meit Fohlin efter påtryckning om att sluta debattera.

Förutom budget fattades beslut att permanenta Första linjen, så att barn och ungdomar snabbt ska kunna få hjälp vid psykisk ohälsa. För det ändamålet avsätts 4,7 miljoner kronor i budgeten. Ett arbete som framåt kommer ligga under hälso- och sjukvårdsnämnden.

Beslutades gjorde även att återremittera den hett debatterade måltidsverksamheten efter votering 7-8. Det var S, V MP och SD som ansåg att här inte fanns tillräckligt med kunskap för att gå vidare.

Så här förklarade Meit Fohlin återremissyttrandet:

– Vi tycker att saker ska ske i rätt ordning. Vi behöver ta fram en ny mat- och måltidspolicy innan vi talar om nya strategiska vägval. 

Hon säger att om man ska börja bygga nya kök som inte bara klarar att ta emot varm mat – så finns det inga konsekvens- eller kostnadsbeskrivningar för det någonstans i utredningen.

– Det kan bli ganska omfattande kostnader. Sedan efterfrågar vi andra exempel på kommuner som gjort liknande ändringar, där vi vet exempel som gått över till kyld mat men som nu ändrar tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!