Beslut om Gotska Sandön dröjer
I går beslutade regeringen att ge länsstyrelsen på Gotland ytterligare två månader på sig med att slutföra uppdraget om hur Gotska Sandöns ska skötas i framtiden och vem som ska stå för finansieringen.
Nu gällande avtal är från 1985 och i det slog man fast att det skulle vara året-runt-bemanning av ön och fem myndigheter - bland annat försvarsmakten, SMHI, och Rikspolisstyrelsen - skulle dela på uppdraget och finansieringen av verksamheten.
Men mycket har förändrats sedan 1985. Gotska Sandön är till exempel inte skyddsområde längre därför har försvarsmakten inte samma intresse längre. Och teknisk utveckling har lett till att SMHI inte längre behlöver ha personal på ön. Detta är några skäl till att flera myndigheter begärt att bli befriade från, eller åtminstone minska, sina åtaganden för Gotska Sandön.
I slutet av april i år gav därför regeringen länsstyrelsen på Gotland i uppdrag att utforma ett förslag till en ny framtida verksamhet på Sandön. Ett förslag om hur bemanningen ska se ut, vem som ska utföra den och vem som ska betala. Det skulle varit klart nu, men i går beslutade regeringen att ge länsstyrelsen två månader till på sig för uppdraget.
- Men då vill man ha ett väl underbyggt förslag där de olika parternas önskemål har jämkats samman, komenterar Bengt Arvidsson, handläggare på miljödepartementet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!