Beslutat om stora besparingar inom förskolan

Besparingar om 20 miljoner på barn och utbildning nästa år. Det beslutades under tisdagens barn- och utbildningsnämnd.

Stora effektiviseringar, är att vänta inom öns förskolor. Sammanlagt ska åtta miljoner ska sparas i år.

Stora effektiviseringar, är att vänta inom öns förskolor. Sammanlagt ska åtta miljoner ska sparas i år.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Gotland2019-11-19 19:38

På regionfullmäktige klubbades alliansens förslag för Strategisk plan och budget för 2020-2022 igenom. Beslutet innebär ett sparpaket på 200 miljoner kronor över tre år inom regionen. En av verksamheterna som får störst sparkrav är barn och utbildning, där 20 miljoner ska sparas. 

När barn- och utbildningsnämnden sammanträdde på tisdagen beslutade man om den interna budgeten för 2020. Det är i huvudsak inom förskolan som pengarna ska räknas hem. Åtta miljoner kronor ska sparas – 6,6 miljoner i de kommunala förskolorna samt 1,4 miljoner kronor i de privata.

– I jämförelse med riket finns det avvikelser framför allt i förskolan. Vi har högre personaltäthet och högre kostnader i jämförelse, säger nämndens ordförande, Stefan Nypelius (C).

Besparingarna får effekten att personaltätheten försämras. 0,33 tjänst per förskola ska dras in, vilket motsvarar 13 tjänster utslaget över öns alla förskolor. Beslutet betyder att runt 3 000 kronor sparas in på varje förskolebarn under nästa år.

S, V och MP avstod från delta i beslutet.

– Vi känner inte att vi kan ta ansvar att delta i beslutet när vi ska spara så pass mycket pengar på förskola, beskrev Jonathan Carlsson (S).

Utöver det avvecklas projektet Prio, vilket sparar in fyra halvtidstjänster. I övrigt försvinner en avdelningstjänst inom utbildning- och arbetslivsförvaltningen som motsvarar 700 000 kronor. 400 000 hämtas in i form av att en tjänst inom systemadministration inte återtillsätts.

Stefan Nypelius (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, på måndagens regionfullmäktige i Visby.
Stefan Nypelius (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, på måndagens regionfullmäktige i Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!