Beslutet ett svek mot alla Krav-anslutna lantbrukare

­ Swedish Meats beslut innebär ett svek mot alla Krav-
anslutna lantbrukare som vill ge sina djur ett harmoniskt liv och ett värdigt slut. Det
drabbar främst de landsändar där animalieproduktion utgör den viktigaste formen av
ekologiskt lantbruk. Och det drabbar konsumenterna i de regionerna som genom sina matinköp vill värna om god djuromsorg.

Gotland2002-10-05 04:00
Det säger Lena Söderberg, vd på Krav. Detta efter beskedet att Swedish Meats från årsskiftet slutar ta emot Krav-uppfödda djur för Krav-slakt vid slakterierna i Visby, Östersund och Skellefteå.
För de cirka 60 producenterna av Krav-djur, som finns på Gotland, finns inget alternativt slakteri att leverera till för Krav-slakt. De får i så fall enbart leverera till Visbyslakteriet för konventionell slakt och då utan något Krav-tillägg.
Olle Herlitz vid Nygranne i Halla har satsat på Krav-uppfödning och investerade för ett par år sedan i en ny ladugård för detta. Han föder upp Charolais-djur och har 200 djur. Per år levererar han 100-120 slaktdjur. Men han har inte fått dem Krav-slaktade.
­ Jag har stått på väntelista i ett års tid för att få komma in med Krav-djur för slakt. Men man har inte tagit in nya på Visbyslakteriet på ett bra tag. Något alternativ finns och nu finns inga utsikter längre att få lämna för Kravslakt, säger Olle Herlitz.
<span class=MR>Minus 4,50 per kilo</span>
­ Det blir ju ett inkomstbortfall, för kostnaderna har jag ändå eftersom kostnaden för Kravuppfödning är högre än för konventionell uppfödning. Nu har jag fått lämna till konventionell slakt. Mellanpriset i är dagsläget 4,50 kronor per kilo mindre än för Kravslakt.
Nu tillhör Olle Herlitz Charolaisgruppen, som får leverera till Hemköp och de får då ett litet tillägg där på cirka 2-2,50 kronor kilot. Men det blir ändå ett tapp jämfört med att få lämna till Kravslakt.
­ Det är en tråkig utveckling, att man slutar med Kravslakten här. Allra helst när vi inte har något alternativ. Det har man ju på fastlandet, säger Olle Herlitz.
<span class=MR>Omprövar beslutet?</span>
­ Det är beklagligt att Swedish Meats, en av de största aktörerna inom bonderörelsen, ställer sig vid sidan av det svenska lantbrukets strävan mot en uthållig livsmedelsproduktion. Det är min förhoppning att Swedish Meats snarast omprövar sitt beslut, säger Lena Söderberg, vd på Krav.
­ Jag kan bara beklaga det här för Gotlands del. Det här ger fel signaler till dem som har blivit uppmuntrade både av politiska beslut och av sina egna organisationer Det är ett slag för dem som har och har satsat och byggt om och anpassat sina lantbruk till ekologisk djurhållning, säger Anita Pettersson, regionkontrollant för Krav på Gotland.
­ Det har funnits en tröghet när det gällt att införa Krav-godkända livsmedel. Nu har man börjat ta ansvar i butikerna. Men i och med det här beslutet av Swedish Meats så lägger man ner detta och det finns inte möjlighet längre att köpa lokalproducerat Kravkött i butik på Gotland, säger Anita Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om