Beslutet i ärendet togs av fel länsrätt

En Visbykvinnas klagan om uteblivna akassepengar blev handlagd i fel länsrätt. Hon har nu beviljats prövningstillstånd och får en ny chans. Kammarrätten har beslutat undanröja domen vid länsrätten på Gotland. I stället skall länsrätten i Stockholm ta ställning till kvinnans överklagande.

Gotland2002-08-17 04:00
Enligt en ny lydelse i lagen om arbetslöshetsersättning, Alf, från 1 april förra året, så är det länsrätten inom vars domkrets det första beslutet har fattats, som skall handlägga ärendet.
Men enligt en övergångsbestämmelse till lagändringen gäller äldre bestämmelser om omprövningsbeslutet har fattats innan den nya bestämmelsen har trätt i kraft. Den gamla regeln, som i det här fallet skall gälla, är att ett överklagande skall ske till länsrätten i det län där kassans styrelse finns, inte där lokalkontoret är beläget.
<span class=MR>Avstängd 45 dagar</span>
Omprövningsbeslutet fattades den 5 mars år 2001, alltså innan den nya regeln trädde i kraft. Kammarrätten konstaterar därför att ärendet har behandlats vid fel länsrätt och därför beviljas kvinnan prövningstillstånd och målet skall tas upp vid länsrätten i Stockholm.
Kommunalarbetarnas akassa beslutade genom sitt lokalkontor i Visby den 30 november år 2000 att avstänga kvinnan i 45 dagar. Hon begärde då att kassans huvudkontor i Stockholm skulle ompröva beslutet. Men det blev nej.
Därefter överklagade Visby-
kvinnan till länsrätten på Gotland, som i en dom den 7 februari i år avslog klagan. I sitt yrkande kräver kvinnan i första hand att avstängningen skall upphävas och i andra hand att tiden för avstängningen minskas till hälften.
<span class=MR>Missade nytt jobb</span>
Till stöd för sin talan har kvinnan bland annat anfört följande. Från 1 oktober 2000 ändrades hennes arbetsschema så att hennes heltid ändrades till att hon bara skulle arbeta 62 procent.
Hon blev därefter erbjuden nytt jobb i Stockholm med början i november. från sitt fackliga ombud fick hon beskedet att hon hade tre månaders uppsägningstid.
Hon skulle därför inte kunna ta det nya jobbet. Senare visade det sig att uppsägningstiden bara var en månad.
Hon slutade sin tjänst i Visby, eftersom hon inte kunde försörja sig på en 62-procents tjänst. Kvinnan anser att hon på grund av det fackliga ombudets felaktiga uppgifter gått miste om en heltidstjänst och att detta lett till att hon blivit utan inkomst under lång tid, då hon blev avstängd från akasseersättning.
Om hon inte hade fått felaktiga uppgifter hade hon inte behövt vara arbetslös och därmed inte heller behövt ersättning från arbetslöshetskassan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om