Besök till nätläkare väntas dubbleras i år

Den digitala vården har ökat kraftigt under coronapandemin. Sedan mars har besöken ökat och prognosen är att dubbelt så många besök kommer att göras i år jämfört med 2019.

Sedan Region Gotland lanserade vårdappen "Alltid öppet" efter påsk har den använts vid 250 tillfällen.

Sedan Region Gotland lanserade vårdappen "Alltid öppet" efter påsk har den använts vid 250 tillfällen.

Foto: TT

Gotland2020-07-13 06:03

Användandet av nätläkartjänster som exempelvis Kry och Min doktor har ökat varje år de senaste åren. Coronapandemin har skyndat på utvecklingen av digitala tjänster inom vården än mer. Sveriges kommuner och regioner, SKR, släppte nyligen en rapport om hur corona har påverkat vården. En av de mest framträdande slutsatserna är den snabba utvecklingen av den digitala vården i hela landet.

Nätläkarbesöken på Gotland har fortsatt att öka även detta år. Förra året gjordes 5 737 besök, i år väntas antalet stiga till 11 588 besök. Mellan oktober och december 2019 såg regionen en avmattning i ökningstakten, men denna trend bröts i mars i år då besöken började öka igen. Mars och april hade omkring 200 fler distanskontakter per månad än väntat.

– Det är ungefär 100 procent upp varje år. De digitala lösningarna har funnits ganska länge men det är först nu vi verkligen behöver dem, och först nu vi inser hur praktiskt det är, säger Mats-Ola Rödén (L), ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden på Gotland, och fortsätter:

– Det här är en av de stora fördelarna med coronakrisen, och det ska vi försöka ta tillvara på.

Efter påsk lanserade Region Gotland sin första egna digitala tjänst, appen "Alltid öppet". Hittills har 250 videomöten gjorts via tjänsten. De vårdenheter som har haft störst användning av "Alltid öppet" är vårdcentralerna, öppna psykiatriska vården och barnmedicinmottagningen. Redan innan pandemin fanns det planer på att släppa en digital vårdapp, men utbrottet snabbade på arbetet.

– Det är ett sätt att träffa patienter utan att riskera smittspridning. Överlag tycker jag att den har fungerat väldigt väl, säger Fredrik Hasselberg, digitaliseringschef inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Kostnaden för besöken hos andra nätläkartjänster hamnar på Region Gotland och räknas som utomlänsvård. År 2019 kostade de digitala vårdbesöken 2,7 miljoner kronor. I år är prognosen mer än det dubbla: 5,7 miljoner kronor. I längden är det inte hållbart, menar Mats-Ola Rödén.

– Nätläkarna har en suverän jour där du kan ringa när som helst på dygnet. Här måste vi komma ifatt. Jag hoppas att det sker en lagändring om att man måste ha ett avtal med regionen. Jag har ingenting emot att samarbete med dem men det måste vara under ordnade former som inte urholkar vår budget, för det tycker jag inte om, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!