På Gotlands sjukhem har ett väloljat besöksmaskineri dragit i gång de senaste dagarna. I dörren tar Annika Vinblad emot de föranmälda besökarna, innan de lotsas vidare till handtvätt och spritning och förses med skyddsutrustning.
– Vi har haft många besökare i dag och många som har ringt, men det har gått bra. Alla har längtat efter sina anhöriga och det blir känslosamt, även för oss, säger Annika Vinblad som är undersköterska och vanligtvis jobbar med aktiviteter på boendet.
I det tillfälliga väntrummet sitter Leif Hellberg från Ganthem. Han har Anna-Stina, som han varit tillsammans med i 40 år, på boendet. De har inte träffats ordentligt sedan i mars, innan dess brukade han hälsa på tre gånger i veckan.
– Vi brukar sitta och prata och dricka kaffe. Är hon trött går jag och pratar med någon annan, jag är kompis med nästan alla uppe på avdelningen, säger han.
Han har kunnat träffa Anna-Stina även under besöksförbudet, men bara utomhus med en plexiglasskiva emellan.
– Då får man åtminstone se henne, men det gick inte så bra att höra varandra, konstaterar han.
– Avståndet blir som en mur. Det blir trevligt att komma in igen. Nu börjar det bli kallt ute också, i alla fall om man ska sitta still.
Efter viss väntan eskorterar personalen Leif, försedd med ett plastvisir framför ansiktet, upp till avdelningen.
– Vilken fin blus du har! utbrister Leif Hellgren när släpps in till Anna-Stina för första gången på ett halvår.
Andra väntar fortfarande på det första besöket. Några trappor upp bor den pensionerade läraren och musikern Anders Alm.
– Det har inte varit roligt, men personalen har varit helt fantastisk, säger han om tiden i isolering.
Anders barn, barnbarn och barnbarnsbarn bor alla i Skåne och de har bara haft telefonkontakt.
– De tycker att det är jätteroligt att få komma hit igen. De har sagt att de ska komma så fort som möjligt, säger Anders Alm, som också väntar en mer ovanlig sorts besök.
Tillsammans med vännerna Evert Jansson och Lennart Bäck ska han repetera ett Evert Taube-program.
– Vi har fått repa på telefon, nu kommer de att kunna komma hit och repa igen.
Och tidigare när trion repat har grannarna inte klagat på ljudnivån.
– De hör inte när vi spelar.
I lägenheten har Anders Alm ett piano som han brukar plinka på, och under coronaisoleringen har det också blivit några konserter för de andra på boendet. Förhoppningen är att det snart ska kunna bli en mer rejäl turné.
– Förhoppningsvis kan vi åka ut på alla äldreboenden och köra gratisspelningar, säger Anders Alm och visar att takterna sitter i genom att riva av ett par låtar på elpianot.
På Gotland drivs elva boendeenheter, med totalt cirka 450 platser, i regionens regi. Där har den första dagen med besökare gått bra, berättar Marit Lindgren som är avdelningschef för regionens särskilda boenden. Det har varit lagom många besökare och de som har kommit har skött sig.
– De besökare som har kommit i dag har varit väldigt försiktiga, tagit ansvar och hört av sig innan de kommer. Det är något vi verkligen vill vädja om att man gör, säger hon.
Precis som på Gotlands sjukhem har Region Gotland personal som hjälper besökarna att komma rätt och påminner om att hålla avstånd.
– I helgen räknar vi med att många kommer ha tid att komma på besök, så då har vi stärkt upp med personal.