Besöken till psykakuten ökade under pandemin

I samtliga regioner förutom på Gotland har besöken till psykakuten minskat under coronapandemin. På mottagningen i Visby tycker man trots allt att det har varit lugnt, men oron har märkts av.

Besöken till psykakuten ökade med 18 procent mellan vecka 10 och 14.

Besöken till psykakuten ökade med 18 procent mellan vecka 10 och 14.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Gotland2020-07-14 09:33

Socialstyrelsen har gjort en kartläggning som visar att besöken på landets akutmottagningar minskade rejält när covid-19 bröt ut i Sverige. Det gäller både besök på de somatiska akutmottagningarna och på de psykiatriska akutmottagningarna. Socialstyrelsens statistik visar en tydlig nedgång i alla regioner – förutom på Gotland. Under mars och april ökade besöken på psykiatriska akutmottagningen på Gotland med 18 procent, jämfört med samma månader åren innan. Detta förvånar personalen på mottagningen i Visby.

– Vår känsla är precis tvärtom. När corona kom blev det lugnare och i öppenvården avbokades det i högre utsträckning. Möjligtvis att vi fick fler telefonsamtal, säger Malin Hallin, enhetschef för den psykiatriska öppenvården inom Region Gotland.

Oro för smitta och för att man inte vill belasta hälso- och sjukvården tros vara några av anledningarna till de minskade antalen besök, enligt Socialstyrelsen. Någon månad in i pandemin började psykiatriska mottagningen i Visby märka en viss oro.

– I maj började folk höra av sig mer med en oro som hörde samman med isolering och att de inte får komma iväg till sina dagliga aktiviteter, säger Malin Hallin.

Hur har ni haft det de senaste veckorna?

– Jag skulle säga att vi har ett normaltillstånd, med varken fler eller färre besök än vanligt.

Rapporter har varnat för att den psykiska ohälsan bland befolkningen kan komma att öka under och efter coronapandemin. Någon sådan effekt har inte märkts ännu på Gotland, berättar Malin Hallin.

– Vi tror i så fall att det kan komma senare under hösten, säger hon.

Men likt resten av landet minskade besöken till somatiska akutmottagningar även på Gotland. 

­ – I antal individer handlar det om ungefär 1 900 personer i veckan som sökte vård före smittspridningen. Därpå skedde en minskning till strax under 1 500 i veckan, berättar Peter Salmi, utredare på Socialstyrelsen.

På Visby lasarett minskade antalet patienter med 18 procent i mars och april, jämfört med åren innan. 

Även när det gäller besök till tandvården minskade besöken drastiskt i hela landet. Störst minskning var bland de som är 70 år och äldre, där många rutinbesök ställts in. Till folktandvården på Gotland minskade besöken med 13 procent, och till privattandvården nära halverades antal besökare mellan vecka 14 och 16 i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!