Glädjen blev kort för krögare och turismföretagare. Från och med den 12 januari gäller åter tuffa restriktioner, bland annat med stängning klockan 23 och endast sittande gäster.
Gotlands förenade besöksnäring, GFB, är kluven i sin inställning – och försiktig i sina uttalanden:
– Vi förstår verkligen att man måste göra insatser just nu. Men vi är frågande till om det verkligen är det här som hjälper, säger verksamhetsledare Frida Ganshed.
Hon betonar att GFB helt enkelt följer och delar den inställning som Visita, branschens riksorgan, har:
– Att det fortfarande saknas belägg för att det är just på krogen som smittspridningen sker som mest. Det finns inget som tyder på det och jag är helt trygg med att våra medlemmar följer de råd och restriktioner som kommer från regeringen och Folkhälsomyndigheten.
I sitt senaste nyhetsbrev skriver GFB att "hårda restriktioner som verktyg för en förkylning är att likna med ett tidsinställt näringsförbud".
En svårtydd mening som nog kan höja ett och annat ögonbryn.
– Ja, jag förstår om ni har reagerat på den, den blev inte så bra formulerad. Det enda vi vet just nu är väl att ingen, med säkerhet, kan säga hur den perfekta balansen mellan åtgärder mot smittspridning och ett öppethållande av samhället ser ut, säger Frida Ganshed.
I stället för fler inskränkningar skulle hon föredra mer utbredd användning av vaccinpassen – ett alternativ som även Visita har föreslagit.