Efter kritiken: Besökare får råd om hur de ska bete sig

Nu ska de som besöker ön lära sig att bete sig som gotlänningar – spara på vattnet, hålla rent i naturen och visa hänsyn till omgivningen.

Många besökare är positivt för näringslivet, men har en baksida. Med kampanjen "Be local" ska besökarna få konkreta tips om hur man ska bete sig.

Många besökare är positivt för näringslivet, men har en baksida. Med kampanjen "Be local" ska besökarna få konkreta tips om hur man ska bete sig.

Foto: Joakim Nyberg

Gotland2022-03-10 06:05

Gotland var det enda län i landet där besöksnäringen ökade förra året, jämfört med 2019. De positiva siffrorna hade dock en baksida. Efter sommaren hördes en hel del kritik, om nedskräpning, hög ljudnivå och trängsel. Flera frågade sig om gränsen för en hållbar turism passerats och undrade hur många besökare ön tål.

Inför kommande säsong lanserar GFB (Gotlands Förenade Besöksnäring) kampanjen "Be local". Den innehåller några konkreta tips, oskrivna regler, som ska få besökarna att bete sig som gotlänningar.

Ett av tipsen är att spara på vattnet. 

– Vi räknar med att vattensituationen blir kritisk i sommar, sade verksamhetsledaren Frida Ganshed när GFT presenterade "Be local" vid ett digitalt möte under onsdagsförmiddagen.

Om alla kortar tiden i duschen med två minuter sparas tre miljoner liter under en högsommarvecka.

Nya enkäter visar att besökare vill semestra hållbart och komma närmare naturen. Ett av tipsen i "Be local" gäller vett och etikett i naturen, med uppmaningen att ta med sig skräpet hem.

Med tipset "våga uppleva nya och mindre utforskade besöksmål på Gotland" vill GFB sprida besökarna över ön. Det kan man gärna göra utan att ta bilen. Besökare tipsas om att samåka, cykla eller åka kollektivt.

Med många besökare blir det trångt ibland, och därmed viktigt att visa sin omgivning hänsyn. "Du är en del av någon annans upplevelse" påminner GFB om.

GFB kommer att erbjuda företagare möjlighet att få verksamheten genomlyst med fokus på hållbarhet.

Besökssiffrorna för 2021 visar att särskilt hösten var bra för öns besöksnäring. Att förlänga säsongen har alltid varit en prioriterad fråga, och nu ser GFB en möjlighet att göra det med kulinariska förtecken.

Besökarnas intresse för lokalproducerad mat är stort, visar Visit Swedens rapporter. Särskilt stort är intresset för verksamheter som drivs av lokala entreprenörer. Det har Gotland Gröns Centrum tagit fasta på. Förra året startade Operation Matbyrån, och vid onsdagens möte presenterade projektledaren Paula Cederberg Ahlsten några av planerna för hösten som lanseras som "Gotland taste":

– Hösten är skördetid, och det ger många anledningar att besöka Gotland. Vi har fantastiska råvaror.

– Gotland har även många bryggerier, och drycker kan vara en anledning till att besöka ön. Vi kan även lansera tryffeln mer. Det är en oslipad diamant.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!