Dyrare anställa ungdomar i sommar

Arbetsgivaravgiften för unga mellan 19 och 23 år höjs från 1 april. Det innebär att det kommer att kosta nästan 12 procent mer att anställa unga i den åldern jämfört med förra året.

”Det innebär att vi kan anställa färre ungdomar under sommaren 2023”, säger Anna Myhr, som är avdelningschef på Region Gotlands avdelning för arbetsliv och etablering.

”Det innebär att vi kan anställa färre ungdomar under sommaren 2023”, säger Anna Myhr, som är avdelningschef på Region Gotlands avdelning för arbetsliv och etablering.

Foto: Simon Bendelin

Gotland2023-03-29 08:01

Den tillfälliga sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga mellan 19-23 år, som infördes 2021, höjs igen den 1 april. Från att arbetsgivaren fått betala 19,73 procent höjs det till 31,42, vilket är den ursprungliga avgiften och den som arbetsgivaren betalar för alla andra anställda. Höjningen blir nästan 12 procent. Det får till följd att unga sommarjobbare kommer att kosta företagen 12 procent mer jämfört med i fjol.

Konsekvensen blir att färre ungdomar kan få sommarjobb.

– Det innebär att vi kan anställa färre ungdomar under sommaren 2023 då budgeten för feriejobb är lika som 2022. Den räcker för att anställa mellan 180–185 ungdomar, berättar Anna Myhr, avdelningschef för arbetsliv och rekrytering på regionen.

undefined
”Det innebär att vi kan anställa färre ungdomar under sommaren 2023”, säger Anna Myhr, som är avdelningschef på Region Gotlands avdelning för arbetsliv och etablering.

Förra året fanns ekonomiskt utrymme för 200 unga, även om slutsumman blev 160 eftersom många tackade nej.

– Det är klart att det är tråkigt att vi behöver sänka antalet feriejobbare. Vi försöker anpassa oss till behovet i målgruppen så att de yngsta och personer som bedöms ha behov av stöd för att påbörja gymnasiet får jobb först. Det är för att minska deras risk att bli hemmasittare, säger Anna Myhr.

Kirsten Åkerman, som är ordförande i GFB, påpekar att sänkta arbetsgivaravgifter dämpar inflationen och höjer BNP enligt uppgifter från Konjunkturinstitutet.

– Det är lite svårt att begripa varför regeringen inte väljer att lämna sänkningen i fred i den här extremt utsatta ekonomiska situationen. Den tioprocentiga höjningen för alla med unga anställda i landet innebär ökade kostnader på över åtta miljarder om året, det drabbar såväl företag som kommuner och regionen och motsvarar runt 25 000 jobb.

undefined
”Att lägga på ökade kostnader för personal är allvarligt”, säger Frida Ganshed Gotlands förenade besöksnäring.

För medlemmarna i GFB blir beslutet kännbart. 

– Det här är jättetråkigt. Med högre kostnader för el, lån och livsmedel behöver vi inga ytterligare avgifter. Att lägga på ökade kostnader för personal är allvarligt, säger vd:n Frida Ganshed.

Hon påminner om att hela grejen med att sänka arbetsgivaravgiften var att det skulle bli billigare att anställa ungdomar. Risken nu är att besöksnäringen kommer att erbjuda färre sommarjobb.

– Så kan det bli. Det beror ju på hur många du har råd att anställa, säger hon. 

Under sommaren är merparten av personalen säsongsanställda.

– För Kneippbyn är det här en jätteviktig fråga. De sväljer många unga och högre kostnader under sommaren kan blir kännbart, säger Frida Ganshed.

undefined
”Höjda arbetsgivaravgifter blir absolut kännbart på vår verksamhet”, säger Bobbo Werkelin.

Bobbo Werkelin, vd för Kneippbyn, berättar att han har mellan 230 och 250 i lönelistan på årsbasis, varav omkring 90 procent är ungdomar mellan 15-25 år. De flesta jobbar sommartid.

– Höjda arbetsgivaravgifter blir absolut kännbart på vår verksamhet men vi får försöka korrigera prisbilden och ta lite på vår marginal för att lösa situationen, säger han. 

– Det är svårt att fullständigt satsa på att spara sig ur den ekonomiska situationen. Vi ligger efter lite sedan pandemin. Det gäller att inte dra ner för hårt för att kunna bibehålla kompetensen, annars blir det jättejobbigt. 

Hamburgerrestaurangen Max i Visby kommer att anställa omkring 50 personer under sommaren oavsett höjningen av arbetsgivaravgifterna.

– Det påverkar inte vår satsning i sommar. Vi har ett ökat flöde av gäster under sommarmånaderna och behöver bemanna därefter.  Vi kommer inte att dra ner på personal men våra kostnader kommer naturligtvis öka i och med höjd avgift.

Arbetsgivaravgift

Arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgift på 31,42 procent på bruttolönen och förmånsvärden för sina anställda.

Undantagna är ungdomar mellan 15 till 18 år. Det kallas ålderspensionsavgift och ligger på 10,21 procent. Den lägre avgiften gäller om lönen är max 25  000 kr per månad.

Samma lägre avgift, 10,21 gäller också för personer som fyllt 66 år. Under ett par år sänktes arbetsgivaravgiften för ungdomar mellan 19-23 år. Den höjs till 31,42 procent från 1 april 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!