Besöksrekord = ökade intäkter för oss gotlänningar?
Men jag funderar över om ökad turism verkligen innebär ökade intäkter för gotlänningar. Jag och de flesta övriga gotlänningar har ingen direkt inkomst via turistnäringen. Varför ska vi egentligen glädjas åt ökad turism? Får vi ta del av de pengar som turisterna spenderar? Jag tänker mig att det mesta hamnar i plånboken hos de som äger restauranger, campingar/hotell och affärer. I flera fall är dessa ägare dessutom inte bosatta på Gotland och har bara sin verksamhet igång under högsäsongen. Givetvis skapar turismen en stor mängd arbetstillfällen under högsäsongen, vilket medför arbete åt många gotlänningar den delen av året. Turismen medför även att fler företag väljer att etablera sig på ön, eftersom kundunderlaget ökar, så turismen medför att ön utvecklas.
Men turismen innebär ju tyvärr även kostnader i form av att vi på Gotland behöver planera för fler nyttjare än vad befolkningsunderlaget ger sken av. Ex. inom sjukvård/räddningstjänst, va-system etc. Det ställer krav på god ekonomisk hushållning av regionens budget och prioriteringar för att möta de stora svängningarna i antalet brukare av de regionala tjänsterna. Turismen bör vara en orsak till den höga kommunalskatten för oss gotlänningar. Frågan är om kostnaden för turismens andel av kommunalskatten är större än den intäkt som turismen ger oss gotlänningar.
Så, är det någon som kan förklara för mig om jag ska fortsätta glädjas åt att turisterna blir allt fler eller borde jag istället bli irriterad på att behöva betala hög kommunalskatt och att ex. stå i lång färjekö till Fårö, behöva leta parkering i Visby eller oroa mig över att turisterna gör slut på vårt vatten? Innebär verkligen den ökade turismen ökade intäkter för oss gotlänningar?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!