Lite stolt kan man unna sig att bli, som gotlänning, när man läser resultatet av Destination Gotlands kundundersökning 2021. På frågan "Vilket helhetsbetyg ger du din Gotlandsvistelse?" utdelar omkring 90 procent av resenärerna högsta eller näst högsta betyg.
Om detta beror mest på bemötandet eller på själva platsen framgår inte, men lite stolta kan vi vara oavsett.
– Många är väldigt nöjda, det finns en stor attraktionskraft här, summerar regionens näringslivsstrateg Mats Jansson.
Denna kraft syns även i de konkreta resesiffrorna, som också redovisas i regionens rapport "Utvärdering av besökssommaren 2021".
Flyget tappade visserligen rejält under 2021, precis som året innan, men färjan återhämtade sig till 2019 års nivå – och gästnätterna ökade med sju procent, vilket står i kontrast till den röda rikssnittsiffran.
– Vi har haft en väldigt bra besökssommar, det är vi glada för. Gotland blev den mest attraktiva platsen när utlandsresandet minskade under pandemin, kommenterar Frida Ganshed, verksamhetsledare på Gotlands förenade besöksnäring, GFB.
Men rapporten slår samtidigt fast de problemområden som många upplevt under sommaren: Med flera gäster har det blivit skräpigare, mer högljutt, högt tryck på vården och ont om parkeringsplatser. Som vanligt nämns också åtgången på färskvatten som mycket problematisk.
– Besökarna stannade längre samtidigt som nattklubbarna var stängda och evenemangen begränsade. När det fanns mindre sådant att göra åkte många till ställen som Blå lagunen i stället – och ofta samtidigt. Då kunde trafiken klumpa ihop sig och det blev mer efterfrågan på sophantering och toaletter. Med begränsning på krogarna tog fler take away, vilket syntes till exempel på strandpromenaden, summerar Mats Jansson.
I rapporten finns fler konsekvenser som är direkt kopplade till pandemin, som besöksnäringens bemanningsproblem med tanke på restriktionerna och att man inte visste hur sommaren skulle bli.
Att fler deltidsgotlänningar spenderade mer tid på ön påverkade även exempelvis byggenheten på Region Gotland, som fick ovanligt många ärenden att hantera.
Rapporten ger vissa förslag inför framtiden, bland annat införandet av ett så kallat Lov3-område på Stora Torget, vilket skulle innebära att ordningsvakter kan avlasta polisen i sitt arbete där.
Inom regionen ämnar man exempelvis börja planera vårdens sommarbemanning tidigare.
På det stora hela lyser dock de konkreta åtgärderna med sin frånvaro. Inom flera områden föreslås mest "utökad samverkan" samt odefinierade "insatser".
– Absolut, så är det, men den diskussionen måste tas i rätt sammanhang. En sådan här rapport kan inte bestämma vad varje instans ska göra, eftersom det ofta är en budgetfråga, säger Mats Jansson.
Enligt Frida Ganshed ska framtidsförslagen också konkretiseras framöver:
– Vi ska ha fortsatt dialog med regionen för att komma fram till åtaganden som de olika parterna ska genomföra.
Apropå budgetfrågan, som Mats Jansson nämner, lär det även bli diskussioner om vem som ska betala för vad. Bör förbättringarna bekostas med skattemedel, eller ska företagen inom besöksnäringen ta mer av notan?
Som svar påminner Frida Ganshed om den sista raden i "turistekvationen":
– Vi har gjort en granskning av besöksekonomin och näringen har ett stort positivt netto, även gällande skattepengar, säger hon.