I en hängmatta mellan två martallar på Gothemhammar hittar Susanna Holmsten studiero. Uppkopplad med dator och lurar läser hon landskapsvetarprogrammet på högskola. Landskap är också hennes och maken Anders gemensamma passion.
– Det känns jättespännande, nu är det bara tio kvar, säger hon och berättar att de i och med besöket på Gotland bockat av den 280:e kommunen på sin resa.
I söndags besteg de öns högsta naturliga punkt, belägen i skogen i Lojsta och utmärkt på Lantmäteriets geografiska karta.
– Det var mest ”ajnesbuskar”, som vi lärt oss att det heter på Gotland, säger Susanna Holmsten.
Begreppet ”highpointing” utövas utomlands, där det kan handla om högsta platserna i Europa, världen, eller i alla delstater i USA. Susanna och Anders Holmsten kom på sin idé och började med en av de enklaste, en höjd i Järfälla kommun intill ett motionsspår.
– Vi har lagt all vår tid, semester och vårat liv på att åka runt i Sverige, säger hon medan Anders berättar att en resa kan ha många höjdpunkter.
För inte bara toppbesöket räknas, hela upplevelsen ger dem möjlighet att besöka platser och natur de aldrig annars hade kommit till.
– Rekordet på en dag är 18 olika kommuner i Skåne. Västra Götaland har också många små kommuner, säger han.
Bilen som tagit dem 20 000 mil mot olika toppar i Sverige fungerar också som deras bostad.
– Vi sover utomhus i taktält, säger Susanna Holmsten och berättar att det kostade dem 20 000 kronor, väl investerade pengar sett till kostnaden per natt – och till den naturupplevelse de får på köpet:
– En natt låg vi uppe i tältet och hörde orrspel precis utanför, säger Anders Holmsten och visar hur lätt det fälls ihop.
Som en dagbok lägger paret ut bilder och berättelser på Instagram, där deras följare kan inspireras. De har också en hemsida, där en Sverigekarta efter hand färgas grön. Nu återstår bara tio vita men svårtillgängliga fläckar i norr.
– Vi hoppas ta några fjällkommuner på semestern i augusti. Blir det riktigt bra väder försöker vi oss på Jokkmokk och Gällivare, men de är knepiga i Sarek och vid Stora sjöfallet, säger Susanna Holmsten.
Charter är inget som lockar familjen, som också består av två döttrar 21 och 23 år gamla.
– Då kan vi ju inte ha med oss Faloo, han kan inte hänga med en vecka till Mallis, säger Anders Holmsten och klappar hunden som gärna vill ha uppmärksamhet och få hänga med på alla vandringar.
När Faloo var yngre fixade han faktiskt att ta sig ända upp på toppen av Kebnekaise, Kirunas högsta punkt, som också är målet för toppresorna och ska bli kommun nummer 290.
– Kanske under 2026 – den har vi sparat till sist. Vi har varit där hela familjen men det var innan vi började räkna och då räknas det inte, säger Susanna Holmsten.
Förra sommarens höjdpunkt blev besöket i Arjeplogs kommun, en vandring på sex dagar enkel väg för att nå toppen. Lojstas 84 meter över havet var enklare att nå, och Gotland har gett välrutinerade resenärerna en upplevelse.
– Vi ser så mycket längs vägen, och att sitta här på Gothemhammar och käka middag i solnedgången, det var fantastiskt, säger Anders Holmsten.
När målet på 290 kommuner har nåtts är paret övertygade om att de kommer att hitta ett nytt sätt att samla och resa på.
– Vissa samlar på frimärken, vi på toppar. Sverige har så mycket att erbjuda, flera världsarv, och det skulle vara kul att göra något av det, säger Susanna Holmsten.