En smart affär eller slöseri med skattepengar?
Kommunen har sålt sina fastigheter i Visby innerstad för att spara pengar.
-Så kan man inte jämföra, säger kommunalrådet Eva Nypelius.
Den 1 januari 2007 sålde kommunen sina kontorsfastigheter i Visby innerstad till Peab för 46 miljoner kronor. Innan flyttlasset går till P18 kommer kommunen att betala 2 miljoner kronor per år i hyra till köparen.
På P18 är kallhyran som kommunen ska betala 26 miljoner kronor om året. En merkostnad på 10 miljoner kronor om året jämfört med dagens hyreskostnader. Summa summarum innebär det att försäljningssumman är förbrukad på mindre än fem år. -Så kan man inte jämföra, säger kommunalrådet Eva Nypelius om affären som hennes politiska motståndare genomförde. -Nuvarande lokaler har stora renoveringsbehov och behöver handikappanpassas. Dessutom görs samordningsvinster med alla förvaltningar på samma ställe, förklarar Nypelius. Affären inte öppenDet var socialdemokraterna som tillsammans med vänstern och
miljöpartiet drev igenom försäljningen. De ansåg att de hittat en seriös och kapitalstark köpare. Affären grundades på en fyra år gammal värdering och var inte öppen för andra intressenter. Nuvarande kommunalrådet Lars Thomsson, centern, var då i opposition. Han tyckte att allt luktade mygel. Affären gjordes utan insyn och priset var för lågt, tyckte han. Den dåvarande oppositionen begärde votering men förlorade och Thomsson reserverade sig mot beslutet. Han ser ingen anledning att idag ompröva sin ståndpunkt gällande försäljningen till Peab. -Jag tycker fortfarande att det är anmärkningsvärt att den försäljningen inte gick ut på anbud, säger Lars Thomsson i en kommentar. Konkurrens mellan flera köpare har sällan fått styra prisbilden och flera affärer har därför ifrågasatts. Lars Thomsson kommenterar nu kommunens rutiner. -Man måste skilja på en ren försäljning och ett friköp av tomträtt. Vid försäljning måste ett anbudsförfarande genomgås. Vid försäljning av en tomträtt har innehavaren alltid förtur, förklarar han. "Inget underpris"
Thomsson anser inte att kommunen sålt mark till underpris. -Då man säljer mark till en tomträttsinnehavare är kommunens rutin att sälja till 80 procent av marknadsvärdet. Det beror på att det ofta är egnahem som säljs till någon som bott på stället under en lång tid, säger han. -Vi har redan gett i uppgift till tjänstemännen att se över prissättning och rutiner vid försäljning till tomträttsinnehavare, säger Lars Thomsson.