När fjolårets Almedalsveckan ställdes in saknade många inom öns besöksnäring ord. Över en natt hade belopp som motsvarade en halv årsomsättning gått upp i rök.
Ett knappt år senare är reaktionerna mer dämpade.
– Jag är inte förvånad. Det är förstås en jätteförlust för Gotland, men det är bra att beslutet kommer nu så att vi kan planera utifrån det, säger Viktoria Andersson, vd för Clarion Hotel Wisby.
Något dråpslag är det alltså inte frågan om.
– Vi är bättre förberedda nu. Med historiken i ryggen kan vi ha en helt annan dialog med kunderna. Vi får helt enkelt försöka hitta andra möjligheter att sälja, till exempel till hemestrare i början av säsongen, säger Viktoria Andersson.
PA-kompaniet, som brukar ratta ljus- och ljud i Almedalen, är ett annat företag som hamnade i en prekär situation för ett år sedan.
Att veckan inte ställs in 2022, utan blir digital, gör att utgångsläget för PA-kompaniet blir bättre.
– Vi jobbar i samråd med veckan för att hitta lösningar på hur dessa sändningar ska göras. Så det kommer förmodligen att bli en del arbete för oss, men inte alls lika mycket som under en "vanlig" Almedalsvecka. Det hänger ju lite på hur många arrangörer som nappar på det här upplägget, säger företagets grundare Stefan Olsson.
Men att det är kärvt för stunden hymlar han inte med.
– Läget är ju katastrofalt, men så har det varit länge. Vi har vant oss och anpassat oss efter det. Därför står vi inte och faller med Almedalsveckan på samma sätt som vi gjorde förut, säger Stefan Olsson.
Mest skeptisk till arrangörsgruppens beslut är Frida Ganshed, verksamhetsledare för intresseorganisationen Gotlands förenade besöksnäring.
– Det är dubbelt det där. Å ena sidan har vi stor respekt för att läget är som det är. Å andra sidan känner vi besvikelse för att man valt den smala vägen och stängt dörren till en hybridvecka. Det skulle så klart inte vara möjligt att genomföra en sådan nu. Men om smittan avtagit rejält till sommaren borde man kunna vara flexibel och ha vissa möten på plats med Almedalsveckan som värd, säger hon.
Men att gråta över spilld mjölk tjänar ingenting till, betonar Frida Ganshed.
– Nu har man landat i det här beslutet och då måste vi se till att göra det bästa av det. Det kommer bland annat att vara viktigt att väva in Gotland så mycket som möjligt i det som sänds härifrån.