Betonggolv mot gödselläckage krav från nämnden

Nu ställs krav på skärpta miljökrav för minkfarmen strax söder om Lummelunds bruk.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden har tröttnat på bristerna vid farmen och kräver i ett yttrande till länsstyrelsen tex att ägaren bygger en tät betongplatta där urin och gödsel från minkarna ska lagras. Den täta lagringen ska skona Östersjön från näringsrika ämnen. Men nämnden går ett steg längre och kräver att marken under burarna också vara helt tät och gjord av betong. Vidare vill man stoppa ett preparat som ges till minkarna genom maten för att minska mängden flugor

Gotland2002-05-23 04:00
När Gotlandsfarmen ansökte om tillstånd för den miljöfarliga verksamhet man anses bedriva, skrev man att störningarna från verksamheten varit av ringa betydelse.
Men det tycker inte miljö- och hälsoskyddsnämnden.
<span class=MR>Mest krävande på ön</span>
"Snarare har verksamheten skapat ett stort antal muntliga och skriftliga klagomål från boende i området då olika åtgärder vidtagits vid farmens verksamhet som inte överensstämmer med villkoren i tillståndet. Sammantaget är troligen Gotlandsfarmen AB den verksamhet som genererat mest tillsynsinsatser för kontoret av alla verksamheter inom tillsynsområdet", heter det i djurskyddsinspektör Leif Söderströms beskrivning.
Och "tillsynsområdet" det är detsamma som Gotland...
Larvadex är ett anti-flugmedel (egentligen ett medicinskt, importerat preparat) som använts. Om det blir förbjudet, får man på farmen i stället använda sig av andra metoder som kontinuerlig kalkning av all gödsel. Men denna och övriga frågor i miljöprövningen, avgörs av länsstyrelsen.
Larvadex ges alltså till minkarna genom maten och medlet påverkar fluglarvernas ämnesomsättning, vilket leder till att fluglarverna dör. Larvadex är ett medicinskt medel som bara får förskrivas av veterinär.
I ett föreläggande från december i fjol begärde miljöprövningsdelegationen att Gotlandsfarmen skulle redovisa vilka möjligheter det fanns att ta prover på grundvattnet och i dammar för att se om det finns eller inte finns spår av kemikalien i vattnet. Någon provtagning har såvitt nämnden känner till, inte utförts.
<span class=MR>Dynga på mark praxis?</span>
Gödselhanteringen kommer med de nya kraven att leda till minskad belastning på Östersjön, menar nämnden.
Leif Söderström tillbakavisar de påståenden som Gotlandsfarmen AB framfört om lagring direkt på marken. Ägaren av farmen menar att detta är "skandinavisk praxis inom näringen".
Men enligt Leif Söderström är i så fall minkfarmning den enda form av djurhållning i Sverige där lagring med åtföljande näringsläckage är praxis.
"Snarare borde ett tätt underlag med fungerande kontrollerad avrinning av urin och andra vätskor underlätta vid renhållning vid djuren. Betongen skulle dessutom kunna täckas med sand och strömedel..." heter det i det yttrande som nämnden tagit som titt eget.
Minkfarmens ägare har menat att lagringen på mark minskar risken för virusangrepp på djuren, men några undersökningar som styrker detta har inte redovisats.
Minkfarmen ska teckna kontrakt med lantbrukare om spridning av gödseln, anser nämnden.
<span class=MR>Vattenuttag prövas</span>
Från farmens sida har man påpekat att det inte förekommer någon förorening i brunnarna från minkarna. Enligt Leif Söderströms utredning är detta inte konstigt, eftersom dessa djupborrande brunnar ligger ovanför farmen och läckaget från djurens gödsel och urin, rinner ner i marken och följer kalkberget vidare ut i Östersjön.
Miljönämnden påpekar vidare att vattenuttaget från anläggningen är så stort att det kräver prövning av miljödomstolen.
Nämnden har ifrågasatt uppgifterna i ansökan att farmen inte använder sig av importerat foder och man undrar därför vad det finns för förklaring till att det under vecka 19 i år, kom ett danskt fartyg till Gotland med 400 ton frusen fisk.
<span class=MR>Skrotet ska väck</span>
På farmområdet finns stora mängder metallskrot som gamla maskiner, fordon och vagnar som står uppställda över hela området och är i sådant skick att det inte borde vara värt att spara på, enligt nämnden och Leif Söderström.
Man menar att det behövs en storstädning, men ägaren är av en annan uppfattning. Jo, det ska göras en städning under år 2002 "till en acceptabel nivå", men allt kan inte kastas. Gotlandsfarmen har svarat att pälsdjursuppfödning använder mycket specifika redskap som är unika för näringen och delar av dessa redskap återanvänds i stor utsträckning.
Nämnden skriver i yttrandet: som villkor för Gotlandsfarmen AB bör därför gälla att allt material som skall återanvändas skall förvaras inomhus i byggnader på farmområdet. Resten ska köras bort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om