Betor och fågel- virus på agendan när Ann-Christin Nykvist besökte ön

På onsdagen besökte jordbruksminister Ann-Christin Nykvist Gotland och träffade lantbrukare och allmänhet, för att diskutera och svara på frågor om bland annat betor och fågelinfluensan.

Gotland2006-03-09 06:00
I går, onsdag, besökte jordbruksminister Ann-Christin Nykvist Gotland. Hennes besök inleddes med ett frukostmöte på Föreningssparbanken där hon mötte ett trettiotal gotländska lantbrukare, som framförde sina åsikter och funderingar.
En av dem var Lennart Niklasson, som är negativ till de rådande reglerna för djurtransport.
- Jag tror att det har gått för långt, tidigare var det för trångt, men nu är det tvärtom, man är beroende av ett visst antal djur. Sen undrar jag varför vi alltid måste vara bäst i klassen.
- Det här är frågor som måste nå fram till djurskyddsmyndigheten, regeringen kan inte bara säga till djurskyddsmyndigheten att de har gjort fel. Sen det här att var bäst i klassen, vi har djurskyddslagar som är väldigt stränga, kanske de mest långtgående i världen och jag tycker inte att vi ska sänka nivån, men jag har också sagt att vi inte kan fortsätta med en skärpning i rask takt, utan att förlora konkurrenskraften, säger Ann-Christin Nykvist.

Mervärden
Jordbruksministern pratade också om de medvärden som en livsmedelsproduktion som tar hänsyn till miljö och djurskydd medför.
- Jag vill lyfta fram skillnaden mellan svensk mat och annan mat, vi har väldigt säker mat. Det är något vi har jobbat länge med i Sverige och det är något som svenska konsumenter värderar väldigt högt, sen handlar det om att göra det tydligt för konsumenten när den väl står i butiken, säger Ann-Christin Nykvist, som tycker att det vore bra om alla livsmedel var ursprungsmärkta.
LRF:s ordförande Peter Olsson var en av dem som deltog i frukostmötet.
- Det är intressant att få direktkontakt med ministern på det här viset och vi har sedan tidigare haft bra kontakt med henne. Jag tycker att hon är en tillgång, sen är det inte alltid man delar alla åsikter.
På frukostmötet kom det också upp frågor rörande den gotländska sockerbetsodlingen.
- Betorna är en fråga som är väldigt viktig för oss på Gotland, varje produktionsgren har sina frågeställningar som är viktiga, men när det gäller bearbetning av sockerfrågan så är det väldigt akut, säger Peter Olsson.
Senare på dagen hade Ann-Christin Nykvist ett möte med ett antal betodlare.
- Vi har pratat om de förändringar som är högaktuella inom sockerbetsproduktionen, säger Ann-Christin Nykvist.
Jordbruksministern menade att betodlarnas vara eller icke vara är inget hon kan avgöra.
- Det jag kan se till är att det finns goda förutsättningar för dem som vill ställa om produktionen, säger Ann-Christin Nykvist, som förhandlat fram fem miljoner euro, cirka 47 miljoner kronor, i omställningspengar till de öländska och gotländska bönderna.
Hur dessa pengar ska fördelas är en viktig fråga för betodlarna och jordbruksministern försäkrar att de snart ska få besked.
- Mycket snart faktiskt, säger hon.
Jordbruksministern, som under dagen även besökte elever och personal på Lövsta, avslutade sin visit med en frågestund för allmänheten, på Almedalsbiblioteket. Det var dock få som hade hittat dit och därmed blev det heller inte så många frågor.
Tillsammans med länsveterinär Karin Sternbauer, passade dock jordbruksministern på att informera om hur den regionala och nationella beredskapen för fågelinfluensa, i dagsläget ser ut och hur man arbetar för att motverka att viruset sprids till tamfågelbesättningar.
- Sen vet vi inte vad som finns bakom hörnet, hur många döda fåglar vi kommer att hitta, säger Ann-Christin Nykvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om