"Betrakta er som gående samråd"

Lisa Östman, projektledare för utställningen Dialog hela Visby, ledde på onsdagskvällen en annorlunda stadsvandring.
Den handlade bland annat om trygghet, hinder, och tillgänglighet.

Gotland2006-05-11 06:00
Start gjordes vid Borgen och sedan fortsatte man i cirka två timmar via Östertorg, parkeringsdäcket i Åhléns garage, busstationen och vidare mot Södercentrum.
- Vi ser Visby ur ett annat perspektiv ikväll, sade Lisa Östman. I hållbar miljö skall vi bland annat se på den sociala aspekten.

Mindre bra lösningar
Utanför Österport stannade gruppen upp, såg på bra och mindre bra lösningar på trappor och ingångar till butiker. Trafikingenjör Lennart Klintbom berättade om varför övergånsstället togs bort i korsningen vid Kung Magnus väg.
- I den nuvarande gångpassagen där är ansvaret ömsesidigt för alla trafikanter, sade han. Om övergångsstället varit kvar hade många gångtrafikanter gått ut och hävdat sin rätt till det och så hade det kunnat hända olyckor. Nu är det ett givande och tagande. I och med osäkerheten tar alla det försiktigt. Det är bra. En del tror att slopande av övergångsstället inte alls var genomtänkt, men det var det verkligen., bland annat var Vägverkets chefsjurist här samt en del andra experter.

Otryggt på kvällen
Lisa Östman tog också upp hur samma ställe är tryggt på dagen men otryggt på kvällen, bland annat just platsen utanför Österport där många samlas en del kvällar efter besök på krogen med mera.
Nästa stopp gjordes vid den mörka gången mot Åhléns parkering, gången som börjar vid Uttagsautomaten i hörnet. Gången uppfattas som en bakgata, mörk och otrygg.
Även Östertorg diskuterades och Lennart Klintbom berättade att hela området fått sin utformningen genom en arkitekttävling och att det som idag finns på torget inte är låst utan kan förändras. Någon undrade om man får cykla där och fick svaret att det får man, men inte fortare än de som går där.
Vandringen gick sedan ner i Åhléns garage - för kvällen öde och helt utan bilar. Där berättade designstudent Johanna Enger, Högskolan i Visby, om sitt påbörjade examensarbete. Hon kommer att ägna sig främst åt tillgänglighets- och trygghetsaspekterna, problemen ta sig fram som fotgängare med mera.

Vinklade parkeringsplatser
Johanna Enger kommer att förslå mera vinklade parkeringplatser och refuger mellan pelarna. Även den mycket långa rampen från marknivån och ner bör kunna förändras.
Lil Jacobson, som tog upp just tillgänglighetsfrågan, nämnde just den otrygga miljön och att platsen är ett tillhåll.
- Visserligen kan man inte bygga bort brottsligheten, säger Johanna Enger. Men man kan bygga för trygghet. Å andra sidan kan man undra hur mycket man vill satsa på den plats där det enbart skall stå bilar?
Hon hade också intressanta idéer om dagsljusinsläppet och hur man skulle kunna ha "gardiner" som gör att bland annat solljuset gör ljusspel på golvet där.
Det vandrade samrådet fortsatte sedan med avslutning vid Södercentrum. Ett samråd, som blir en del i det som skall jämkas samman till översiktsplan över Visby.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om