För andra året deltar Region Gotland i den Europeiska trafikantveckan. Syftet med veckan är att inspirera till mer hållbara resor och transporter och fram till den 22 september genomförs en rad olika aktiviteter runt om på ön.
– Det här betyder inte att vi ska ha ett bilfritt Gotland, vi är en landsbygdsregion. Men vi vill att människor ska tänka efter och planera hur de använder bilen, precis som vi planerar andra aktiviteter, säger Emelie Waktel, reserådgivare inom det EU-finansierade projektet Hållbara transporter. Hon fortsätter:
– Det kan till exempel handla om att passa på att handla samma dag som vi ska skjutsa till hockeyträning eller att cykla eller åka kollektivt en del av sträckan och inte ta bilen hela vägen.
Emelie Waktel menar att alla vet att det är bättre för både miljö, hälsa och plånbok att cykla, gå eller åka buss men eftersom vi är vanemänniskor blir det ändå så att vi tar bilen. Därför handlar det i första hand om att på olika sätt försöka ändra vårt beteende och hennes tips för att lyckas med det är att sätta upp regler för sig själv.
– Om det inte regnar så cyklar jag, om jag inte ska hämta på förskolan så cyklar jag. Då behöver du inte ta det valet varje dag utan du följer din regel, säger Emelie Waktel.
Ett annat sätt att transportera sig på ett mer hållbart sätt är samåkning. Under onsdagskvällen hölls en workshop om hur man kan komma igång.
– Vi är praktiska när vi har sådana här workshops och har ett konkret mål. Innan vi avslutar ska vi ha en plan för hur det ska vara mer samåkning på Gotland 2021, säger Mattias Jägerskog, som ledde workshopen.
Han är grundare av den ideella samåkningsrörelsen Skjutsgruppen som arbetar för ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet. Gruppen har runt 80 000 deltagare.
– Sök upp Skjutsgruppen på nätet, vi finns i hela landet, säger Mattias Jägerskog som menar att när man väl räknar på det är det ett enkelt val.
– Hur mycket är det värt för dig att ha den där kvarten ensam i bilen istället för att vänta en kvart och åka tillsammans med en kollega? Räkna på det och se vad det kostar. Du kan spara tusenlappar om året på bara den där lilla kvarten.
Mattias Jägerskog hoppas också att fler ska agera.
– Tänk inte bara, utan gör det. Prata med någon om samåkning. Bli inte bara inspirerad utan agera.