Betyg A-F får godkänt på ön
På Gotland är tongångarna kring regeringens föreslagna betygssystem övervägande positiva. Men Hanna Nyman (s) hade väntat sig mer.-Jag tycker att det saknar kunskapsfokus, betygen blir i stället mer ett sorteringsverktyg, säger hon.
Utöver den sexgradiga betyget finns även ett streck längst ned på skalan, för elever med för låg närvaro. Det innebär att det nuvarande systemet med IG som lägsta och MVG som högsta betyg skrotas.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Lena Celion (m) välkomnar förändringen.
"Blir lättare"
-Jag tycker att det är bra med fler betygsnivåer. Men själva bedömningen behöver givetvis göras grundligt och man måste givetvis föra diskussioner i arbetslagen.
Lärarförbundets ordförande på Gotland, Inger Seffers, är även hon positiv till att betygsskalan utökas, men betonar vikten av en bred uppgörelse i frågan.
-Det kan bli lite lättare att sätta betyg om det finns fler steg. Men det viktigaste är att vi får en långsiktig lösning så att det inte blir en förändring varje gång vi skiftar politisk majoritet.
-Jag hoppas innerligt att frågan inte är färdigdiskuterad, utan att man också tar till vara på lärarnas synpunkter, säger Inger Seffers.
Besviken
Men alla ser inte positivt på den ökade betygsskalan. Hanna Nyman (s), ledamot i barn- och utbildningsnämnden, hade väntat sig något mer än bara en sexgradig betygsskala av utbildningsministern.
-Jag tycker att det saknar kunskapsfokus, betygen blir i stället mer ett sorteringsverktyg. Om man nu ska ha betyg så vill jag att de ska främja elevernas kunskaper. Och det ser jag ingenting alls om i regeringens förslag, säger Hanna Nyman.
Skolverket kommer att få i uppdrag att ta fram en ny läroplan och först när en sådan är klar kan det bli aktuellt med den nya betygsskalan.
Utöver förslaget om ny betygsskala vill regeringen även att betygen blir obligatoriska från årskurs sex.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!