Bevakar landets gräns mot öst

Gotland är Sveriges sista utpost i Östersjön och därför kommer polishelikoptern till ön en gång i veckan, på jakt efter smugglare och illegala besökare eller invandrare.

Polispiloter. Polishelikoptern är utrustad med videokamera och värmekamera. Piloterna ser till att allt fungerar som det ska.

Polispiloter. Polishelikoptern är utrustad med videokamera och värmekamera. Piloterna ser till att allt fungerar som det ska.

Foto: Tobias Wallström

gotland2010-11-17 04:00
I Sverige finns sex polishelikoptrar. De tillhör ingen polismyndighet, i stället lyder de under Rikskriminalen. Det gör att deras ansvarsområden är stora och de kan dessutom hjälpa varandra där det behövs. De kan ta sig över hela Sverige på kort tid. Till Gotland tar det till exempel mindre än en halvtimme från Stockholm.

Gränsövervakning
En gång i månaden försöker polishelikoptern i Stockholm hjälpa kollegorna på Gotland. Och då handlar det främst om gränsövervakning.
Eftersom Gotland är Sveriges sista utpost i Östersjön finns här också gränspoliser.
Gunnar Bergfast är en av dem. I går flög han med kollegorna från Stockolm när de flög längs öns kustremsa.

Ögon och kameror
På 100-150 meters höjd flyger helikoptern och det är piloternas och polisernas ögon som ska se allt. Fast det finns också en videofilmkamera och värmekamera fastsatta längst ut på helikoptern.
- Det tar ett par timmar på förmiddagen och ett par timmar på eftermiddagen. Vi går ner och äter vid lunch. Annars är vi uppe i luften, förklarar Gunnar Bergfast.

Ryssar
Han säger att deras främsta uppgift är att se och ta reda på om det rör sig någon här, som inte får.
Exempelvis ryssar utan visum.
- Sådana tar vi någon gång i månaden. De seglar i land in någon av våra småbåtshamnar men saknar visum. Då får de ge sig av igen, säger Gunnar Bergfast.
Runt Gotland finns internationellt vatten. Många kan segla utanför ön, men inte gå i land. Därför har gränsövervakningen också daglig kontroll över vilka fartyg som rör sig kring ön.
- Vi samarbetar med marinens sjöbevakningscentral. De får, precis som vi, in en hel del tips, säger Gunnar Bergfast.

Ofta för sent
Ofta kommer dock tipsen in för sent. Någon har sett något "annorlunda" och ringer. När polisen kommer dit är det ofta för sent.
- Det händer ofta att vi kommer till en småbåtshamn och pratar med folk där, och jo - de har mycket riktigt tänkt på att det kanske varit ovanligt mycket trafik i område men inte tänkt på att ringa oss.
- Tips om snabbgående gummibåtar kommer vi ofta för sent till också.

Smuggelcigaretter
Nu har det gått ett tag sedan polisen gjorde något större fynd. Det senaste var för drygt ett år sedan. Då flöt en stor säck i land. I den låg mängder av cigaretter inplastade. Cigaretternas ägare gav sig dock aldrig till känna.
- Vi tror absolut inte att Östersjön är ett brottsfritt område. Tvärtom. Men det är ett stort pussel vi ska lägga, säger Gunnar Bergfast.

Flitiga i februari
I februari tror Gunnar Bergfast att han och kollegorna kommer att få mycket att göra, när rörledningens personal kommer att röra sig mer kontinuerligt på Gotland.
- Jobbarna från hela världen ska ta sig hem och till ön. Då måste vi utfärda tillfälliga visum. Det kommer att bli jobbigt. Dessutom måste vi ju verkligen kontrollera att de åker hem, säger Gunnar Bergfast.
Det finns sex polishelikoptrar i Sverige.
Polishelikoptrarna är stationerade i Stockholm, Göteborg, Östersund och Boden.
Sedan 2001 använder Polisen helikoptermodellen EC 135.
Drygt 30 personer arbetar inom polisflyget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!