Den 20 juni infördes bevattningsförbud i en rad socknar och orter på ön. Förbudet innebär bland annat att vattning med slang eller spridare inte är tillåten. Det är inte heller tillåtet att tvätta bilen med slang eller att fylla på en pool eller badtunna med kommunalt dricksvatten. Regionens vattenenhet har flera möjligheter att kolla hur vattenförbrukningen ser ut i stugorna.
– Vi har bytt ut våra gamla vattenmätare mot smarta vattenmätare, framför allt i de tätbebyggda områdena. Det innebär att vi kan få övervakning på timbasis och om kunderna har förbrukat mer eller mindre mängd får vi larm om det, säger Patrik Johansson, chef för regionens vattenenhet.
Dessutom har regionen sopbilar som åker runt och hämtar in värden hos kunder som inte bor i Visby eller i tätbebyggda samhällen.
– De hämtar varje vecka in infokoder och utifrån de värden vi får in så kan vi analysera förbrukningen, säger Patrik Johansson.
Om man ser någon som bryter mot bevattningsförbudet, ska man höra av sig till er då?
– Jo, men det tycker jag att man kan göra. Vi har ju personal som åker runt på hela Gotland så man kan ju gå förbi och prata med någon av dem, säger Patrik Johansson.
Men det blir ju ett slags angiveri, vad tycker du om det?
– Jag tycker att vi ska hjälpas åt allihop så jag tycker inte att man ska kalla det för angiveri. Man kan ju behöva en påminnelse, det kan också vara att man glömmer bort.
Hur många som struntar i bevattningsförbudet vet inte Patrik Johansson, men visst sker det ibland.
– Det händer till och från. Förra året hade vi vissa som vattnade med slang och vi har haft poolpåfyllningar. Jag har inga siffror men det är ett antal, säger han.
Den som blir påkommen kan förvänta sig ett besök från vattenenhetens personal.
– Det vi gör är att prata med kunderna om vad de inte får göra och då har de slutat med det. I dag har vi ännu inte varit med om att behöva stänga av någon, säger Patrik Johansson. Han fortsätter:
– Det finns möjligheter att göra det och att begränsa vattenflödet men vi försöker att ha en dialog.
Patrik Johansson tycker dock att allt fler verkar tänka på sin vattenförbrukning.
– Till exempel ser vi att fler får vatten utkört för att fylla poolerna trots att det inte är bevattningsförbud och det tycker jag är ett tecken på att Gotlands invånare och besökare tar ett större ansvar.