Den 22 mars är det den årliga Världsvattendagen, instiftad av FN. På Gotland är vatten, och har varit under flera år, en viktig och kritisk fråga. Under februari och mars har mätningar i de stora vattenmagasinen visat på låga nivåer och Region Gotland kommer behöva införa bevattningsförbud.
– Vi tittar på hur det ser ut i grundvattentäkterna och lutar oss mot experterna vid Sveriges geologiska undersökning. Vi ligger just nu under normalnivåerna för årstiden vilket gör att vi måste agera, säger Susanne Bjergegaard Pettersson, Region Gotlands vatten- och avloppschef.
Bevattningsförbudet kommer att införas på delar av Gotland någon gång mellan Påsk och första maj. Precis som förra året kommer man börja med Visby, socknar på norra Gotland och socknar som inte är kopplat till nät.
– Vi kommer inte lägga ett bevattningsförbud över hela Gotland på en gång. Det blir delar av ön som vi gjort tidigare, beroende på hur nivåerna ser ut.
Hur situationen ser ut längre fram i sommar kommer bli avgörande för resten av öns socknar, då kan det bli aktuellt med bevattningsförbud vid fler socknar.
– Det kommer bero på vädret och hur mycket regn vi får. Blir det ett stort tillskott eller kommer det bli torrt fram till i höst? Det kommer vara väldigt väderberoende.
Hon menar att vi kommer behöva räkna med bevattningsförbud, åtminstone på norra delen av Gotland, under delar av året under många år framöver.
– Vi har inte hittat någon ny grundvattentäkt, vi har inga fler sjöar eller träsk vi kan ta vatten ifrån och heller inte byggt något mer avsaltningsverk. Så, tills vi hittar nytt annat vatten för Visby och norra Gotland så kommer det bli bevattningsförbud. Det är tyvärr så situationen ser ut på Gotland.
Man spår att besöksnäringen kommer ha ett minst lika lyckosamt år som fjolårets sommarsäsong. Därför har Region Gotland haft fler möten med företrädare för besksnäringen.
– Vi måste hela tiden räkna in och ta hänsyn till att det kommer mycket folk till Gotland på sommaren. I år har vi haft fler samtal med besöksnäringen än tidigare. De jobbar mot en hållbar besöksnäring och för att uppnå det krävs en hållbar vattenanvändning. Jag tycker det är jättebra att de kliver fram och tar fram egna kampanjer som vi kommer tjäna på långsiktigt.