Bidragende orsak troligen de yngres situation i samhället
Även om befolkningen på Gotland ökar så minskar antalet födda barn. Av alla län i Sverige så ligger Gotland näst sist i statistiken över antalet nyfödda. Varför det sker en minskning bland barnafödandet på Gotland ges bara spekulationer till. Mycket antas bero på den situation de yngre i samhället är utsatta för.
Förra året föddes i hela Sverige 91 466 barn. Jämfört med år 2000 är det en ökning med 1,1 procent, då det föddes 90 441 barn. Trots att barnafödandet ökar i landet har det minskat på Gotland. Förra året föddes 482 barn på Gotland, medan det året före föddes 519 barn. Minskningen är 7,1 procent. Endast i Blekning län är minskningen större än den på Gotland. Där minskade barnafödandet förra året med 7,7 procent jämfört med år 2000.
Om man ser tillbaka till år 1992 har antalet nyfödda i Sverige år 2001 minskat med 25 procent. 1992 föddes på Gotland 796 barn.
Det innebär en minskning med lite över 39 procent om det jämförs med barnafödandet förra året.
<span class=MR>Ingen förklaring</span>
Jag har ingen förklaring till att just gotlänningarna föder färre barn, säger Christina Zachrisson-Egnes på kvinnokliniken på Visby lasarett.
Några av de förklaringar som skulle kunna ligga bakom orsaken till minskningen kan enligt Christina Zachrisson-Egnes vara att det råder arbetslöshet bland ungdomarna på ön och att fler pensionärer bosätter sig på Gotland.
Att pensionärerna flyttar till Gotland gör visserligen att befolkningen här ökar, men de föder inga barn. Sen kan man fråga sig om Gotland verkligen är en ö för de unga, säger hon.
Douglas Skalin, utredningschef på Landstingsförbundet, förklarar födelseminskningen med att det är oroligt på arbetsmarknaden bland de yngre.
Det är inte bara på Gotland det råder arbetslöshet, men det bidrar säkerligen till ett minskat barnafödande på ön. Många yngre som kommer ut på arbetsmarknaden går under regeln sist in först ut. Det gör att de avstår från att skaffa barn eftersom det kan bidra till svåra ekonomiska följder om man blir av med jobbet.
Douglas Skalin påpekar också att Gotland är en liten enhet jämfört med andra regioner i Sverige, vilket kan bidra till att det föds färre barn på Gotland än i övriga landet.
<span class=MR>Oroväckande</span>
Jag tycker politikerna borde vara oroliga över att det föds färre barn här på Gotland, säger Christina Zacharisson-Enges.
Kommunalråden Jan Lundgren (s) och Eva Nypelius (c) håller med om att det inte är något gott tecken att det föds färre barn på Gotland.
Båda två tillägger att det inte är något specifikt just för Gotland, utan att det sker en minskning över hela landet.
Att barnafödandet minskar har att göra med den osäkerhet många yngre är utsatta för i dag. Här på Gotland har vi ett lågt bostadsbyggande som gör att ungdomar har svårt att flytta hemifrån. Sen vill ungdomar i dag ut och resa innan de skaffar familj, säger Jan Lundgren.
Även om antalet nyfödda på ön minskar tror inte Eva Nypelius på att befolkningsmängden kommer gå ner.
Det finns en trend bland barnfamiljer att flytta till tryggare miljö och det kan vi på Gotland erbjuda. Förhoppningsvis kan det bidra till ökad befolkning och mer nyfödda barn. Sen är det också så att det är färre barn per familj nu för tiden.
Båda kommunalråden och Douglas Skalin hävdar att det nu ställs större krav på högre utbildning, varför det väntas med att skaffa barn. Det förklaras vara en bidragande orsak till att födelsetalet på Gotland, som i övriga landet, har minskat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!