Bifiguren som tog över huvudrollen

Raritet. Stenkakor på spanska med Disneymusik.

Raritet. Stenkakor på spanska med Disneymusik.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2011-12-26 04:00

Klockan 15 på julafton stannar Sverige. Då regerar Kalle Anka och hans vänner.

- Under 40, 50 och 60-talen var det bara på julen som Disneyfilmer fick visas i tv, säger serieforskaren Michael F. Scholz.

Traditionen att se Kalle Anka på julafton har fler anhängare än julottan. Lite märkligt med tanke på dagens stora utbud av tecknade tv-program och filmer i ett allt snabbare tempo.

Men med perspektivet att Disneys filmer förr bara fick visas på bio, utom på julafton, får fenomenet en mer begriplig förklaring. Men varför har just Kalle Anka blivit en av Sveriges, kanske världens, populäraste seriefigurer?

Vi träffar Michael F. Scholz, professor i modern historia, vid ett bord belamrat av serietidningar hemma i villan i Visby.

- Kalle Anka har problem, han misslyckas, man uppfattar honom som en av oss. Och barn kan identifiera sig med Knattarna, de är alltid lite bättre än de vuxna - som är lite knäppa, resonerar professorn.

1934 var första gången Kalle Anka dök upp, som bifigur i Walt Disneys tecknade kortfilm "The wise little hen". Fyra år senare blir han en huvudfigur, och från början av 40-talet är det Carl Barks som formar honom. En drivkraft var att få barn att läsa och den goda kvaliteten gav popularitet.

- Han var ett geni som utvecklade riktigt fina berättelser och karaktärer, till en del utifrån sitt eget liv. Han öppnade världen, inspirerad av National Geographic, och speglade samtiden och världspolitiken, menar Michael F. Scholz.

På sätt och vis är Kalle Anka en tidig manlig förebild när han ensam tar hand om systerns barn. Och serier har enligt professorn till 90 procent lästs av killar, tills Mangan slog igenom för 10-15 år sedan. Sedan 2004 har den svenska upplagan av Kalle Anka halverats, från 133 000 till drygt 65 000 exemplar 2010. Kommer han alls att överleva?

- Nedgången kan bero på att det finns så mycket annat nu. Men Kalle Anka överlever säkert 50 år till. I vilken form är ovisst, kanske i läsplattor, men han överlever. Och jag tror att det höga tempot som är i dagens filmer saktar ner, siar professorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!