Bikupor vandaliserade i Botaniska

Natten till lördag vandaliserades bisamhällena i Botaniska trädgården i Visby. 50 000 till 80 000 bin bodde där.

Parkarbetaren Amanda Overmark dokumenterade händelsen på lördagsmorgonen.

Parkarbetaren Amanda Overmark dokumenterade händelsen på lördagsmorgonen.

Foto: Amanda Overmark

Gotland2014-08-03 10:57

Vid 07-tiden på lördagsmorgonen upptäckte parkarbetaren Amanda Overmark att bisamhällena i Botaniska trädgården i Visby, som vanligtvis är staplade på varandra, låg på marken. Biområdet i Botaniska är avstängt, och för att komma in dit måste man hoppa över staket.

– Allihop var omkullknuffade, det var kaos. Det syntes tydligt att det inte handlade om en vindpust. Bina flög panikslagna omkring överallt, säger Amanda Overmark.

För att populationerna ska överleva krävs det att drottningarna inte har dött i samband med händelsen. På måndag ska Helene och Peter Stade, som har hand om bikuporna, undersöka om drottningarna i respektive samhälle har överlevt.

– Jag håller tummarna. Om de inte har överlevt kan det förstöra för en hel population, säger Amanda Overmark.

Efter att Amanda Overmark publicerat bild på händelsen på Facebook, har reaktionerna varit många.

– Det blir jag mycket glad för, att det finns så många människor som bryr sig om det här. Förstörelsen får inte fortsätta, och det är fint att så många är engagerade, säger hon.

Hon vill framhålla hur viktig bisamhällenas roll är.

– Bina är oerhört viktiga för pollineringen. Utan bin blir det inga blommor, ingen frukt, och ingen skörd. Mänskligheten skulle inte klara sig i många år utan bin, säger Amanda Overmark.

Binas pollinering är ett exempel på så kallade ekosystemtjänster.

– Det är gratistjänster som naturen ger oss. För många människor tar binas arbete för givet, men vi måste börja värdesätta det, säger Amanda Overmark.

Händelsen har polisanmälts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om