Väg 562, även kallad Stenkumlavägen, går parallellt med väg 140, också kallad Toftavägen. Sedan trafikåtgärder gjorts på Toftavägen där sänkt hastighet och fartkameror placerats ut har allt fler fartsyndare valt att köra "innervägen", väg 562. Något som boende längs med vägen blivit varse om.
– Det har alltid varit en trafikerad väg det här, jag är uppväxt lite längre bort. Men när man satt upp fartkamerorna på Toftavägen väljer de som har bråttom att köra Stenkumlavägen. Har man två parallella vägar som går från plats a till plats b, så väljer förare allt som oftast den obevakade vägen, säger Olof Segerberg.
Olof Segerberg har förgäves sökt en dialog med Trafikverket som står för underhåll av vägen, men har inte fått fram sina åsikter. Istället har man från Trafikverket sagt att det saknas data och statistik om situationen på vägen.
– Det kanske måste till att någon mister livet i en olycka för att problemet ska tas på allvar. Jag hoppas verkligen jag har fel och att man kan föregå detta genom att se på den statistik vi tagit fram.
Statistiken är mätningar som gjordes under oktober förra året som Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, gjort på Stenkumlavägen, efter att Olof kontaktade föreningen. Den visar att 44 procent av fordonen som kör på vägen kör fortare än tillåtet. Den största fartsyndaren hade en hastighet på 155 kilometer i timmen utanför Olofs familjs hus.
– Om problemet tidigare varit att det inte finns underlag så vill jag att den här mätningen ska finnas tillgänglig för Trafikverket och att man under nästa trafikråd kommer att behandla saken. Polisen på Gotland har varit otroligt behjälpliga och vill se en förändring, NTF likaså, konstaterar han.
Michaela Sundell är åtgärdsplanerare vid Trafikverket och menar att fartsyndare främst är en fråga för polisen.
– Överträdelse av hastighetsgränsen är i första hand en polisiär fråga eftersom det gäller lagöverträdelse. Det är en utmaning som är svår att bygga bort och en attitydfråga, skriver hon i ett mail.
Hon skriver också att det inte finns några planer på att sätta upp fartkameror på väg 562.
– I dagsläget har Trafikverket inga planer på att sätta upp trafiksäkerhetskameror på Stenkumlavägen. Etablering av trafiksäkerhetskameror sker inte genom enskilda beslut.
Hon öppnar dock upp för att det kan bli aktuellt att se över situationen på vägen.
– Trafikverket har inte fått in fler synpunkter på väg 562 än på andra vägar på Gotland. Det som är viktigt är att man anmäler brister och kommer in med synpunkter till Trafikverket om det man inte tycker fungerar. Då finns det möjlighet att vi tittar på det och utreder det.
Anna Rönnle, verksamhetsansvarig vid NTF på Gotland, blev djupt oroad efter att ha sett resultatet av mätningen på vägen.
– Jag blev bestört när jag såg resultatet. Närmare hälften av fordonen körde fortare än tillåten hastighet. Av de vägar som vi mätt på Gotland är det här den värsta siffran vi fått fram.
Hon menar att det inte finns någon generell lösning på trafiksituationen, men belyser vikten av det egna ansvaret i trafiken.
– Den enskilda föraren bör fundera över sina livsval här. Det handlar faktiskt inte bara om att man utsätter sig själv för fara utan utsätter andra personer. Kör du bara 10 kilometer i timmen fortare än angiven hastighet kan det vara skillnaden mellan liv och död.
Hon hoppas att problem kan åtgärdas med hjälp av de nya siffrorna.
– Det var mitt råd efter mätningen. Att visa upp statistiken för Trafikverket för att kunna påverka.
Vidare är vägen också smal, och vägrenen är i det närmaste obefintlig. Detta gör att gångtrafikanter måste gå i vägbanan för att ens kunna hämta sin post vid brevlådorna. Att låta sina barn cykla på vägen har Olof tvingats ge upp för länge sedan.
– Vi har ett bageri 200 meter bort men vi vågar inte ta oss dit utan att hoppa in i bilen. Barnen går i Västerhejde skola, men vi vågar inte cykla med dom till skolan, än mindre låta dom cykla själva även om det är det finaste cykelvädret.
Olof menar att den enda lösningen på trafikproblemet är att sätta upp en fartkamera på Stenkumlavägen.
– Punktinsatserna som Polisen gör hjälper bara i någon vecka. Att bredda vägen skulle såklart underlätta för oss som rör oss på vägen. Den enda fartbegränsande åtgärd som skulle kunna fungera är en permanent fartkamera.