Bilbatteri under sätet hjälpte taxi köra svart

Sommarens granskning av taxibranschen på Gotland gav ett ganska nedslående resultat. Trafik- och ekopolis avslöjade brutna plomberingar och obeskattade bilar och kom skattefusk på spåren.
Flera av de fuskande förarna har haft färdtjänstkörningar på Gotland.

Gotland2003-10-21 04:00

Taxin utnyttjades i färdtjänstens körningar på Gotland. Ingen visste att det var något skumt med bilen. Men under baksätet fanns ett bilbatteri som gjorde att taxiföraren kunde stänga av taxametern och köra svart.
­ Det här var inte bra! Batteriet fanns under en passagerarplats. Genom gnistbildning skulle bilen kunna börja brinna och om det satt en rörelsehindrad person på sätet skulle det kunna bli riktigt farligt, konstaterar kriminalinspektör Göran Orbe.
Den manipulerade taxametern i färdtjänsttaxin var bara en av de oegentligheter som kriminalinspektör Göran Orbe fann i sommarens taxikontroll på Gotland.
Den slutrapport som nu är klar är en ganska nedslående läsning.
<span class=MR>35 gotländska</span>
69 bilar har kontrollerats. 35 hörde hemma på Gotland, resten på fastlandet. 36 bilar har genomgått en djupare granskning och detta är något av vad man har kommit fram till:
- Fyra av bilarna var oskattade. Två av dessa hörde hemma på Gotland.
- Två gotländska bilar saknade godkända taxametrar, eftersom de inte hade genomgått den årliga kontrollen.
- Sju fastlandsbilar hade brutit plomberingen på sina taxametrar.
- En bil bedrev olaglig yrkesmässig trafik. Denne förare var efterlyst på fastlandet eftersom han skulle avtjäna straff för andra brott.
- Försäkringskassan har kunnat konstatera att inkomsterna som deklareras av granskade förare är "anmärkningsvärt låga". 18 av förarna uppbär dessutom a-kassa eller ersättning från försäkringskassan.
- Ett flertal förare har fuskat med sina vilotidsböcker och slarvat med bokföringen.
- En granskning av alla inblandade taxiföretag avslöjar dessutom att de under årets sju första månader har registrerat negativ mervärdesskatt. Sammantaget handlar det om att staten har återbetalat 2,3 miljoner kronor till åkarna.
­ Det är anmärkningsvärt. Visst kan det svänga, men om det var korrekt redovisat skulle det i princip har gått jämnt ut, säger Göran Orbe.
<span class=MR>Till skattemyndigheten</span>
Nu överlämnar Göran Orbe de oegentligheter som har upptäckts till skattemyndigheter och länsstyrelser i hemlänen. Där det finns misstankar om brott kommer åklagare att kopplas in.
Bakgrunden till taxikontrollen är att gotländska taxichaufförer har klagat över oschyst konkurrens från fastlandsförare på sommaren.
Men Göran Orbe kan med sin slutrapport bara konstatera att de gotländska taxibolagen också har en del på sitt samvete, även om inte någon av dessa bilar ertappades med bruten plombering på taxametern.
Om det fuskas mer på Gotland än på andra håll vågar Göran Orbe inte säga. Det har inte genomförts någon taxikontroll av den här omfattningen på någon annan plats i landet tidigare. Men nu ska det ske. I Stockholm kommer branschen att granskas. Och nästa sommar hoppas Göran Orbe att taxikontrollen ska återkomma till Gotland. Och då vill han att de sex kontrollveckorna ska utökas till åtta.
Svårt. Det går inte att avgöra hur mycket pengar som har fuskats bort i taxibranschen på Gotland, men Göran Orve uppskattar att taxifusket i landet ligger omkring en halv miljard kronor om året.
Ingen bruten plombering. Gotländska taxibolag har beklagat sig över oschyst konkurrens från fastländska bilar sommartid. Polisens kontroll visar dock att gotländska taxibolag också har en del på sitt samvete. Ingen gotlänning har dock ertappats med bruten plombering på taxametern. Taxibilarna på bilden har inget direkt samband med artikeln.Arkivfoto: TOBIAS WALLSTRÖM
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om