Bildar barnahus för drabbade barn
- Barnahus är både en metod och en plats. Idén är att barn som misstänks ha utsatts för allvarliga brott ska få ett samlat stöd och en rättsäker utredning på ett och samma ställe. Det säger Annlouise Gadd, psykolog och knuten till Barnahuset i Linköping. Hemma på Gotland, inbjuden av Rädda barnen, berättar hon om erfarenheterna från försöksverksamheten.
Av deltagarlistan från mötet anas ett samlat engagemang från bup, bvc, familjerätten, tingsrätten, kvinnojouren, länsstyrelsen, polisen, skolhälsovården, socialtjänsten, utvecklingsteamet på ön och åklagarmyndigheten samt representanter för de olika politiska partierna.
- Barnahus är en försöksverksamhet där olika samhällsaktörer samverkar vid utredningar kring barn som misstänks vara utsatta för allvarliga brott. Idén är att barn som utsatts för allvarliga brott inte skall behöva åka runt till förhör hos olika instanser, till polis, socialtjänst, sjukvård. I stället samlas representanterna från de olika aktörerna under samma tak.
Annlouise Gadd förklarar att när ett barn kommer till Barnahuset för utredning så finns där alla de personer som barnet behöver möta i en utredning. Att barnet kommer till barnahuset förhör, undersökning och utredning underlättar också samarbetet mellan myndigheterna så att barnet får bättre hjälp och stöd i sin utsatta situation.
Föregångsland
Island är föregångsland när det gäller Barnahus. Där kan man på ett och samma ställe utreda, polisanmäla, hålla rättegång, göra läkarundersökningar och ge terapeutisk behandling vid misstanke om sexuella övergrepp eller våldtäkt på barn.
- Tidigare var de isländska barnen tvungna att besöka många olika instanser och vid flera tillfällen berätta om övergreppen. Med inspiration av en amerikansk modell, ?Children?s Advocacy Center" öppnades 1998 ett Barnahus som tar emot barn från hela Island. På Barnahus genomförs förhör och läkarundersökning, föräldrar kan få rådgivning och barnen behandling.
Samtal
Annlouise Gadd berättar om Barnhusets metod där barnet förhörs genom samtal med en specialiserad förhörsledare. Bara barnet och förhörsledaren finns i rummet, samtidigt som domare, åklagare, advokat, personal från barnavården och andra berörda personer följer förhöret via video.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!