Resultaten i undersökningen ”Hälsa på lika villkor”, visar på att gotlänningarna är som svensken överlag. Vi mår inte sämre än övriga svenskar, säger studien.
Men det verkar finnas en bild av att gotlänningen dras med både fetma, fattigdom och fula vanor. Kanske känner många igen liknande formuleringar från rubriker och löpsedlar. Men det var många år sedan, menar Veronica Hermann som är folkhälsostrateg på Region Gotland.
Faktum är, enligt henne, att det mesta bara blir bättre. Men det tar tid innan det syns några större förändringar i mätningar.
– Jämfört med den förra undersökningen, som gjordes för två år sedan, finns det inga tydliga skillnader för Gotlands del. Ser vi däremot lite längre tillbaka, som 10-15 år, har det hänt en hel del, säger Veronica Hermann och tar rökning som ett exempel.
En annan glädjande, och viktig, kategori är den om upplevd trygghet. Där ligger index högre för både män och kvinnor jämfört med i övriga landet.
När det gäller levnadsvanor i stort syns det inte heller någon skillnad mellan Gotland och riket. Men några exempel där vi avviker något är att gotländska män är mindre stillasittande, samtidigt som de brukar cannabis i lägre utsträckning än rikssnittet.
De gotländska kvinnorna snusar mer än medelsvensson, men dessa skillnader syns inte när jämförelsen görs med jämförbar kommungrupp.
Vi är med andra ord ganska medel på Gotland. Det har vi varit under flera års mätningar, vilket Veronica Hermann gjort sitt bästa för att förmedla. Ändå stöter hon på fördomen, eller i alla fall bilden, av att gotlänningen skulle vara "sämst på allt".
– Stopp, det stämmer inte! Så känner jag när jag hör detta, säger hon.
Veronica Hermann understryker att det finns mer att göra för en bättre folkhälsa på Gotland. Att bara mäta sig med resten av Sverige duger inte, oavsett vad den jämförelsen visar.
– Vi får inte slappna av. Men det finns en bra strategi sedan flera år i våra verksamheter, där fokus är just bättre levnadsvanor och folkhälsa hos alla. Nu har vi en del utmaningar att ta tag i efter den här pandemin. För att alla ska få en god hälsa behöver vi först av allt rikta in oss på särskilt utsatta personer.
Hon syftar bland annat på äldre, som varit isolerade en lång tid och stillasittande, eller personer med ekonomiska svårigheter eller funktionsnedsättning.
Här kan du ta del av hela statistiken från mätningen "Hälsa på lika villkor".
RÄTTELSE: I lördagens GT finns ett fel i artikeln, nämligen att gotländska män skulle vara mer stillasittande än i övriga Sverige, rätt ska förstås vara att de mindre stillasittande.